Translate

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

PoronkäristysAivan loistava ruoka näin tuulen tuivertaessa lunta ikkunoihin. On hanget korkeat nietokset (ainakin toivottavasti muutaman päivän) ja pihalta tullessa tuhti ruoka lämmittää sopivasti. Poro on lihana miedonmakuinen ja vähärasvainen joten se on hyvää vaihtelua naudan- ja possunlihalle.

Saimme 10kg poroa tuoreena suoraan lapista setäni kautta ja tänä talvena pääsemme kokeilemaan tästä pohjoisen herkusta moninaisia ruokia. Paistia on jo tullut testattua ja käristystäkin kerran. 

Teimme ensimmäisen kerran käristyksen "ainoan ja oikean" ohjeen mukaan jossa käristykseen ei tule kuin suolaa ja pippuria mausteeksi ja vettä nesteeksi. Halusin kuitenkin syventää makua ja kokeilla jotain uutta. Hain inspiraatiota netin tarjonnasta ja törmäsin yhdessä suosikkiblogeistani tähän ohjeeseen. Nesteenä siinä on lihaliemen ohella tummaa olutta.
Itse en to-del-la-kaan ole oluen ystävä. Pelkkä kaljan hajukin on saanut voimaan pahoin (mistä lie johtuu?) mutta rohkaistuin ostamaan Alkosta tähän ruokaan tsekkiläistä tummaa olutta. Pullossa seisoo nimi Kozel ja täytyy kyllä sanoa, että sopi tähän ruokaan todella hyvin. Olut ei haissut edes pahalla :) 
Tuskin minusta oluen ystävää saa silti tehtyä mutta tätä tulee kyllä jatkossa varmasti lorautettua käristyksen joukkoon. Ohjeesta poiketen en laittanut koko pulloa vaan tyydyin puolikkaaseen. Nesteen määrä ruuassa on muutenkin arvioitava silmämääräisesti.
Tuoreita yrttejä ei ollut tällä kertaa saatavilla ja muutenkin tuunailin ohjetta määrien osalta lennosta, mutta ohjeesta saa suuntaviivat mihin pitäisi pyrkiä.

Ja kerrotaan nyt tässä vaiheessa, että olihan hyvää! Tumma, hyvin maustunut ja mehukas käristys maistui myös lapsille. Tätä tehdään uudelleen.

Poronkäristys

500 g käristyslihaa
150 g pekonia suikaloituna
1-2 sipulia hienonnettuna
1-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
vajaa puoli puskaa timjaminoksia sidottuna kimpuksi (tai kuivattua timjamia hyppysellinen)
1 laakerinlehti
pullo tummaa olutta
 3 dl lihalientä (tein sekoittamalla vasikanfondia kuumaan veteen)
suolaa ja pippuria

PAISTA pekoni pannulla. LISÄÄ ja KUULLOTA sipuli. LISÄÄ käristyslihat ja RUSKISTA. LISÄÄ valkosipuli, timjami ja laakerinlehti. LISÄÄ olut ja kuuma lihaliemi ja HAUDUTA miedolla lämmöllä kunnes liemi on suurimmaksi osaksi haihtunut. MAUSTA suolalla ja pippurilla. TARJOILE perunamuusin ja puolukoiden kera.

Lisäksi keitimme tuoreita punajuuria suolatussa vedessä ja viipaloinnin jälkeen ropsautimme niille suolankukkaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti