Translate

tiistai 15. tammikuuta 2013

Chiliuunilohi


Muistaako kukaan muu kuin minä kokkiohjelmaa nimeltä Makupalat? Kaksi tukevahkoa suomalaista miestä kokkaili niin ettei voita eikä kermaa säästelty.

Katselin ruoka-aiheisia ohjelmia Ylen Elävästä arkistosta (suosittelen muuten kaikille) ja törmäsin tähän kalaruokalajiin. 
Kevyttä se ei ole, koska voita käytetään reilusti mutta maku oli kyllä mitä parhain. 

Ostimme tällä kertaa kokonaisen kotimaisen lohen josta sitten leikkelin fileet irti. Toisesta fileestä teimme maittavan kalakeiton ja toinen käytettiin tähän.

Ohjeessa ei ole tarkkoja määriä joten sitä voi soveltaa mieleisekseen. Laitan sulkeisiin meidän käyttämät määrät noin suurinpiirtein.

Tee kalalle foliosta "kaukalo".
Missä se keventävä salaatti on?

Chiliuunilohi

Lohifilee putsattuna ruodottomaksi
Sipulia (yksi kokonainen pieneksi pilkottuna)
Valkosipulia (pari kynttä hienonnettuna)
Voita (puoli pakettia luomuvoita, pieni paketti)
Tilliä (puoli punttia)
Chiliketsuppia tai makeaa chilikastiketta (puoli pulloa Sweet chili saucea, Santa Maria)
Paprikaa (puolikas kuutioituna pieneksi)
Limen tai sitruunan mehua (puolikkaan sitruunan mehu)
Curryä
Sitruunapippuria
Merisuolaa
(Ruohosipulia, purjoa tai sipulirenkaita)

  • Leikkaa fileeseen vinoja viiltoja alkaen paksummasta päästä. Tee viillot nahkaan asti mutta varo kuitenkaan viiltämästä nahkaa puhki. Suolaa kala hyvin kevyesti merisuolalla.
  • Tee täyte. Esim. sipulia, valkosipulia ja paprikaa pieneksi kuutioituna ja/tai pilkottuna. Sekoita pehmeää voita, tilliä, chiliketsuppia, limen tai sitruunan mehua, currya ja sitruunapippuria.
  • Levitä täyte lusikan avulla viiltoihin ja loput päälle. Leikkaa päälle halutessasi purjoa tai sitruunanviipaleita tai sipulirenkaita. Meillä meni ruohosipulia ja sitruunaviipaleita.
  • Tee foliosta pellille "allas" kalaa varten jotta täyte ei valu pellille.
  • Paista 175-200 asteisessa uunissa 30-25 min. tai kunnes kala on kypsää. Älä päästä kalan sisälämpötilaa yli 60 asteen.
Jos joku haluaa katsoa videon aiheesta niin se löytyy täältä.
Lohi syötiin tällä kertaa riisin kanssa. Tulisi jo kesä niin saisi kunnon salaattiaineksia!
Tämän ruokalajin rinnalla joku kevyt ja kirpsakka salaatti olisi hyvä lisä.
Hyviä salaattivinkkejä ruokaympyrää täydentämään, anyone?

2 kommenttia:

  1. Makupalat - niissä ei tosiaan voita ja kermaa säästelty. Muistan kun katsottiin ja arvailtiin etukäteen että kuinkahan monta pakettia tällä kertaa kuluu ;) Aika hyvin sitä näköjään voi lohenkin kylkeen sujauttaa! Voipi olla että ei pokka kestä ihan puolta pakettia itse laittaa kunhan tätä kokeillaan :)

    Meillä on ollut monesti lohen kanssa supersimppeli salaatti jossa on kurkkua, avokadoa, tilliä, sitruunaa ja ripaus sormisuolaa. En tiedä sopiiko tähän yhteyteen kun toistaa niin paljon samoja "mausteita", mutta ihan vaan suolalla ja pippurilla maustetun uunilohen kera on maistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin taisi voita mennä vähemmän (se oli siis pieni luomupakkaus). En vaan muistanut paljon sitä laitoin niin pistin arviolta ohjeeseen puoli pakettia :D
      Ne poijjaat siinä Makupaloissa laittoivat 3/4 isosta voipaketista!
      Ruoka oli kyllä tosi maistuvaa, varsinkin palat joissa oli valkosipulia ja chiliä olivat ekstrahyviä...

      Tuo avakado salaatissa pitääkin ottaa listoille. Onneksi nykyään saa niitä syömäkypsiä niin ei tarvitse kotikypsyttää. Lohi ja avokado on kyllä ihan parhaita kavereita :)

      Poista