Translate

lauantai 2. maaliskuuta 2013

Häränhäntäkeitto



Loistava ruoka talveen! Tumma, täyteläinen, lihaisa, syvänmakuinen. Siinä muutama sana jotka kuvaavat hyvin otsikon ruokalajia.

Suosittelen siis lämpimästi, että suuntaat askeleesi kauppahalliin tai tutun lihamestarin pakeille ja ostat valmiiksi paloiteltuja häntäpaloja.

Pitkä valmistusaika ja tekeminen on kaiken vaivan väärti. Itse ainakin olen saanut lapsuudessa tarpeeksi lihakeittoa mutta tämä ruoka innostaa kyllä tekemään kyseistä ruokaa uudelleen.
Ohjeen löysin Sorsanpaistajan blokista jo aikoja sitten. Ohje on täysin sama kuin Sorsanpaistajalla, mutta laitan sen vielä tähänkin.

Cherryä meillä ei ollut joten se jäi itseltä pois mutta ei se tahtia haitannut. Tomaatteja ei myöskään sattunut olemaan niin nekin uupuvat meidän versiostamme.
Niin ja lisäsimme vielä perunaa keittoon, koska jotenkin se kuuluu sinne.

Häränhäntäkeitto

Härkäliemeen:

900 g häränhäntää
 paloina
1 iso tai kaksi pientä porkkanaa kuutioituna

pieni sipuli kuutioituna

1 lehtisellerin varsi kuutioituna

2 litraa lihalientä

1 laakerinlehti

hyppysellinen kuivattua timjamia

2 kokonaista mustapippuria

1 neilikka

1 valkosipulinkynsi

Keittoon:

200 g porkkanaa, pieninä kuutioina

200 g naurista tai lanttua, pieninä kuutioina

100 g purjoa, suikaleina

muutama peruna
40 g voita

100 g tomaattia kuutioina

20 ml sherryä

suolaa ja pippuria

  • Lämmitä uuni 225 asteeseen. Ruskista häränhäntäpaloja uunissa, kunnes ne ovat kunnolla ruskistuneet. Poista rasva pannusta ja huuhtele pannu lihaliemellä ja kaada liemi kattilaan.
  • Lämmitä lihaliemi, häränhäntä ja porkkanat, sipulit ja sellerit isossa kattilassa. Kun vesi kiehuu, pienennä lämpöä niin, että vesi hieman poreilee. Kuori pinnalle nouseva rasva ja lisää mausteet.
  • Keitä kunnes liha on pehmeää, noin kolme tuntia. Lisää vettä välillä jos lihat eivät ole enää kokonaan peittyneitä veteen.
  • Poista häntäpalat liemestä ja erottele lihat luista. Leikkaa isoimmat lihakimpaleet pienemmiksi paloiksi.
  • Siivilöi liemi ja poista rasva pinnalta.
  • Kuullota porkkanat, nauriit ja purjot voissa pannulla kunnes ne ovat hieman pehmenneet, älä ruskista. Lisää kasvikset liemen joukkoon ja keitä kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää häntälihat ja tomaatti ja keitä minuutti.
  • Lisää sherry ja mausta suolalla ja pippurilla.


Uunissa paahdettuja häntäpaloja keittämistä odottamassa



2 kommenttia:

  1. Nam,tän oli pakko olla hyvää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää! Jotenkin tosi hyvä maku kun vertailupohjana käyttää "normaalia" lihakeittoa. Kai se salaisuus on tuossa pitkässä haudutusajassa ja hännän vahvassa maussa. Tätä tehdään joskus uudelleen.

      Poista