Translate

lauantai 4. toukokuuta 2013

Imekää parsaa!


Uusimmassa Glorian Ruoka ja viini -lehdessä oli juttua parsan kypsentämisestä ja hollandaisekastikkeen tekemisestä.
Kumpaakaan en ole maistanut saati sitten tehnyt joten tässä oli taas ruokakokeilun paikka.
Ilmeisesti hollandaise -kastike voi kokkeloitua jos sen tekee väärin. Me onnistuttiin tekemään se oikein ainakin lopputuloksesta päätellen. Vertailupohjaa ei tosin ole, mutta hyvää tämä ainakin oli.

Ohjeessa mainittua siivilöintiä meidän ei tarvinnut tehdä, koska kastike oli voin lisäämisen jälkeen silkinpehmeää. Lisäsimme voita vähän kerrallaan ohuena nauhana, emme siis koko määrää kerralla.

Mitään terveysruokaa kastike ei ole jos tuijottelee kaloreita.

Parsat olivat myös siis uusi tuttavuus ja aivan mainioita olivatkin.
Teimme vielä uunissa infrapunagrillitoiminnolla (!) lohta ja lapsille keiteltiin riisiä.
Erittäin onnistunut lauantaiateria kaiken kaikkiaan. Suosittelen!


Ohje siis Glorian Ruoka ja viini -lehdestä.

Parsaa hollandaise
4 annosta
4–6 vihreää parsaa/ruokailija
30 g voita
2 rkl oliiviöljyä
merisuolaa myllystä

1. Poista parsoista pari senttiä puisevaa kantaa taivuttamalla, kunnes parsa katkeaa. Kuori karvas kuoriosa pois kuorimaveitselle nupun alapuolelta kantaan päin.
2. Sulata voi paistinpannussa ja lisää öljy. Lisää parsat ja paista keskilämmöllä (kuohuvassa voissa) välillä sekoittaen noin 5 minuuttia, kunnes parsat ovat napakan pehmeitä. Jos et halua, että parsat ruskistuvat yhtään, nosta kansi paistinpannun päälle ja anna parsojen hautua kypsiksi, jolloin parsasta irtoava neste estää ruskistumisen.
3. Mausta parsat suolalla ja valuta talouspaperin päällä. Tarjoa hollandaisekastikkeen kanssa.

Hollandaisekastike

1/2 dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
4 kananmunankeltuaista
200 g (kirkastettua) voita
2 rkl sitruunan mehua
merisuolaa myllystä
Huom! Ainesten tulisi olla samanlämpöisiä eli nosta kananmunat ajoissa huoneenlämpöön jos säilytät niitä jääkaapissa.

1. Laita vesihaude kuumenemaan: Täytä kattila vedellä niin, että vesi ei aivan kosketa päälle nostettavan metallikulhon pohjaa. Kuumenna vesi poreilevaksi. Jos et omista metallikulhoa, voit käyttää sen sijaan pientä kattilaa.
2. Laita vesi, etikka ja keltuaiset kulhoon ja nosta se kattilan päälle. Kypsennä seosta vesihauteessa noin 5 minuuttia koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se paksuuntuu emulsiomaiseksi eikä maistu enää raa’alta kananmunalta.
3. Nosta kulho pois vesihauteesta ja lisää sula voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää sitruunan mehu ja mausta suolalla. Siivilöi kastike ja tarkista maku.

Vinkki! Jos käytät kirkastettua voita, kastikkeesta tulee hieman paksumpaa. Valmista kirkastettu voi sulattamalla noin 250 g voita kattilassa. Anna jäähtyä hetki ja kaada sitten kirkas, keltainen osa toiseen astiaan. Heraosan voi käyttää vaikkapa leipätaikinaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti