Translate

lauantai 27. marraskuuta 2010

Chicken nuggets



Armoitettuna makkaraperunoiden ystävänä olen kauan haaveillut kotona valmistetuista annoksista. Tähän asti on menty voissa paistetuilla makkaroilla ja uunissa käristetyillä perunoilla, mutta koko ajan mielessä on välkkynyt uppopaistaminen. 
Esteenä on ollut lähinnä terveydelliset näkökohdat, mutta nyttemmin on tullut todettua, että laadukkaalla öljyllä tehden ja terveelliset lisukkeet kyytipoikana annokset ovat  ei-niin-mahdottoman epäterveellisiä. Ruokaa tulee myös syötyä huomattavasti uuniversiota vähemmän. 

Esim. Japanissa uppopaistamista pidetään yhtenä ruuan perusvalmistusmuotona, joten mahdollisuuksia muuhunkin kuin makkaraperunoihin siis on. 

Olen itse vähän arkaillut kattilassa tai pannulla öljyn kanssa touhuamista, joten yllätys oli mieluinen kun vaimoni hommasi isänpäivälahjaksi minulle/meille rasvakeittimen ja sillä ollaan nyt ruokaa yritetty valmistella.

Muutamien makkaraperunapaistamisten jälkeen on alkanut kiinnostaa muutkin tekeleet.

Tällä kertaa kokeilussa oli kuvassa esiintyvät kanan rintafileet. Kuva ei välttämättä anna oikeitusta tuotoksille sillä maku oli oikeasti tosi hyvä. Kana oli päältä rapea ja sisältä tosi mehukas. 

Ideana on kuorruttaa kana ja sitten oikeassa lämpötilassa oikean ajan verran paistella upoksissa. Etsimme sopivaa leivitysyhdistelmää ja päädyimme alla olevaan. Ohje on aika suuntaa-antava, parhaaseen lopputulokseen pääsee kokeilemalla. Kyytipojaksi teimme ranskalaispussin kyljestä löytyneen ohjeen mukaan dippiä.


Chicken nuggets

Kanan rintafilettä haluttu määrä (ohjeen määrät riittävät 3 kpl fileen leivitykseen, meillä tehtiin 6 kpl joten vähän lisäiltiin)
Leivitykseen :
2-3 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
tilkkanen vettä
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
yrttejä maun mukaan (meillä persilja ja basilika)
mausteita maun mukaan (mustapippuri, suola, paprika, chilijauhe, cayanne, carry)
öljyä paistamiseen (pähkinäöljy on parasta, mutta hieman kallista. Tavallinen kotimainen rypsiöljy toimii hyvin)

  • Puhdista fileet ja paloittele sopiviksi suupaloiksi. Paistamisen kannalta olisi hyvä, että palaset olisivat suhteellisen samankokoisia. 
  • Laita palat kulhoon ja lisää  ripaus suolaa ja pippuria, mausteet, valkosipuli, muna ja vettä (pari ruokalusikallista).
  • Sekoita ainekset niin, että yrtit ja mausteet ovat kohtuullisen tasaisesti kiinni kananpalojen pinnassa. 
  • Lisää jauhot vähitellen mukaan. Pyörittele ja painele jauhoa kanan pintaan niin, että ne ovat kauttaaltaan peittyneet. Leivitys kannattaa tehdä juuri ennen paistamista ja leivitetyt palat on hyvä pitää erillään, koska muuten palat tarttuvat toisiinsa kiinni ja "pinnoite" kärsii.

Jossain ohjeissa paistaminen tehdään pannulla ja paloja käännellään, mutta suosittelen itse uppopaistamista. Jos käytössäsi ei ole rasvakeitintä niin ehkä korkea kattila voisi olla turvallinen ratkaisu. Öljylle sopiva lämpötila on 170 astetta ja paistoaika n. 3-4 min. Tämä aika/lämpötilasuositus on keittimen mukana tulleesta oppaasta ja oli oikein sopiva. 
Suosittelen käyttämään kattilan kanssa digitaalista paistomittaria, jotta lämpötilan säätäminen tarvittaessa on helppoa. 
Paista kerrallaan n. 300 g kanaa, jotta öljyn lämpö ei laske liikaa.

Paistamisen jälkeen laita kanat hetkeksi talouspaperin päälle jotta ylimääräinen pintaan jäänyt rasva ei imeydy jäähtyvän palan sisään ja tee siitä kumimaista.

Dippikastike kanalle

1 paketti tuorejuustoa (meillä oli ruohosipulilla maustettua)
2 rkl chilikastiketta 
3 rkl maitoa

Aineet kulhoon ja sekaisin.

Lisukkeena meillä oli perusranskalaisia.




3 kommenttia:

  1. Täytyy kyllä sanoa, että ei näytä kuvassa nugetit kovin herkullisilta.(Enkä tarkoita etteikö olis hyvin otettu kuva).

    VastaaPoista
  2. Ei näytä ei...onneks maku oli yllättävänkin hyvä. Tulkaahan maistamaan joku kerta.

    VastaaPoista
  3. Heip!
    Vastavierailulla, kun huomasin, että täälläkin bloggaillaan. Hienoa! :)

    Lisää herkkuja kehiin!

    VastaaPoista