Translate

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Paras pizzaOlemme vaimon kanssa etsineet pitkään ja hartaasti hyvää pizzaohjetta. Välillä tekee hyvää maistella paikallisten "pitseerioiden" tuotoksia, mutta kyllä kylmä tosiasia on se, että vain itsetehtynä saa parasta pitsaa.

Kaupan pakastealtaiden pitsoja syödään meillä silloin jos muuta ei keksi nälkäänsä kiljuville lapsille todella nopeasti.

Jos ja kun aikaa on niin meillä harrastetaan tätä pastanjauhajilta kopsattua ohjetta. Tekstikin on suurilta osin oheisesta linkistä.

Pizzapohja (2 pizzeriakokoista pizzaa)

350 g vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl extra virgine -oliiviöljyä
2 1/4 dl lämmintä vettä

- Laita jauhot, kuivahiiva ja suola kulhoon ja sekoita.
- Sekoita öljy ja lämmin vesi ja lisää neste vähitellen taikinaan niin, että siitä tulee tasainen ja pehmeä ja se irtoaa käsistä vaivatessa. Pizzataikinaa kannattaa vaivata huolella jotta siihen syntyy hyvä sitko. Käytännössä aika on n. 10 minuuttia käsipelillä.

- Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin.

- Vaivaa noussutta taikinaa vielä hetki. Puristele ilmakuplat pois. Taikinan koko pienenee tässä vaiheessa huomattavasti. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan tavoittelemiesi pizzojen koosta riippuen. Kaulitse ja venyttele taikinapala ohueksi.
- Levitä päälle ohuelti tomaattikastiketta ja haluamasi täytteet.


Paista pizzat yksi kerrallaan kuumassa uunissa. Oikea aika löytyy kokeilemalla ja tarkkailemalla ensimmäisen pizzan pohjaa paistamisen aikana. Sähköuuni kannattaa lämmittää niin kuumaksi kuin sen saa. Laita pelti kylmään uuniin ja lämmitä se kuumaksi samalla kun uuni lämpenee. Sitten pitsa kuumalle pellille ja uuniin.

Teimme tällä kertaa aika lihapitoista pitsaa. Ohjeesta sai kaksi juuri ja juuri normi uunipellille mahtuvaa lättyä, joissa täytteenä oli jauhelihaa (naudan), pekonia, hieman kinkkua, toisessa paprikaa ja salamia. Eli siis voitte kuvitella, että nälkä lähti...

Laitoimme myös tomaattia siivuina mutta nälkäisiä joutuu varoittamaan, että tomaatit jäähtyvät tuskaisen hitaasti. Jatkossa haaveena on valmistaa omaa tomaattisosetta, mutta tällä kertaa tyydyimme valkosipulilla ryyditettyyn tomaattimurskaan. Kannattaa muuten valuttaa liiat nesteet pois ettei tule liian vetistä lopputuotetta.

Päälle laitoimme kaupasta saatavaa valmista pitsajuustosekoitusta joka mielestäni toimii erittäin hyvin.


Ja muistutuksena vielä. Seuraa ohjetta orjallisen tarkasti ja lämmitä uuni punahehkuiseksi niin, että pelti jolla pitsan paistat lämpenee uunin mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti