Translate

torstai 9. kesäkuuta 2011

Pasta Puttanesca - helppo ja nopea pastaruoka


Eli suomeksi tuttavallisesti ilotytön pasta. Tarinoita nimestä on lukuisia mutta pääasia lienee se, että kyseinen pasta on yksi klassikoista, nopea valmistaa ja todella hyvän makuinen.
Myös reseptejä annoksen valmistamiseen on useita, onpa tätä tehnyt tv- kokeista ainakin Jamie Oliver ja Sikke Sumari. Bongasin ohjeen myös joku aika sitten Barilla- spagettirasian kyljestä.

Alkuperäisessä ohjeessa ruokaan tulisi laittaa sardellia, mutta ainakaan meidän paikallisesta muuten hyvän valikoiman omaavasta K-supermarketista niitä ei löydy. Alla vielä tietoa haluaville tarinaa sardellista;


Sardelli (Engraulis encrasicolus) on 12–20 cm pitkä planktonia syövä eurooppalainen sillikala. Se elää Välimeressä, Atlantissa, Pohjanmeressä ja Mustassameressä.
Sardellit ovat yksiä maailman tärkeimmistä ruokakaloista. Huippuvuosina 1980-luvulla sitä pyydettiin yli 800 000 tonnia vuodessa. Tärkeimpiä pyyntialueita ovat Välimeri ja Mustameri. Sardellia käytetään Euroopassa suolattuna, öljyyn säilöttynä maustekalana, johon voidaan viitatata termillä anjovis. Tätä ei kuitenkaan pidä sekoittaa Pohjoismaissa anjoviksena tunnettuun kilohailista valmistettuun maustekalasäilykkeeseen.

Sitten itse reseptiin;


Pasta puttanesca 

350 g spagettia
1 tölkkitomaattitölkki
muutama valkosipulin kynsi pilkottuna
1 sipuli pilkottuna
2 rkl pieniä kapriksia
4-6 sardellia (löytyy ainakin City-Marketeista)
n. 4 rkl oliiviöljyä
oreganoa
1 chili tuoreena
(meri)suolaa
oliiveja (tämän jätimme itse pois)
persiljaa
parmesan-juustoa raastettuna

  • Kuumenna öljy pannulla. Kun öljyn pinta väreilee voimakkaasti se on tarpeeksi kuumaa. 
  • Kuullota pilkottu sipuli, pilkottu valkosipuli ja pilkottu chili. Älä ruskista. 
  • Lisää sardellit (tai anjovikset) ja anna niiden "sulaa" joukkoon. 
  • Lisää tölkkitomaatti ja sekoittele ja survo massa tasaiseksi. Kannattaa vähentää lämpöä liedellä. 
  • Lisää oreganoa maun mukaan (reilusti) ja valutetut kaprikset  
  • Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al denteksi mieluiten merisuolalla maustetussa vedessä (eli niin, että on selkeä purutuntuma, ei löysäksi) 
  • Anna kastikkeen hautua hiljalleen kun spagetit kypsyvät. 
  • Nostele kypsä spagetti suoraan pannulle, sekoita ja laita päälle reilusti persiljaa. Jos kastike tuntuu liian paksulta, voit lisätä hieman pastan keitinvettä mukaan. 
  • Halutessasi raasta parmesanjuustoa annoksen päälle. 
  • Tarjoile heti.
Pasta on hyvä esimerkki ruuasta, jota ruokailijan tulee odottaa eikä toisinpäin. Pasta on parhaimmillaan juuri valmistettuna ja pöytäänkannettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti