Translate

tiistai 24. toukokuuta 2011

Täytekakku



Yksi elämän suurista mysteereistä on vaivannut mieltä monta vuotta eli miten täytekakku tehdään itse alusta alkaen? Tähän asti vaimo on tehnyt kaikki kakut ja äitienpäiväksi olemme lasten kanssa hankkineet sellaisen pahvilta maistuvan valmistorttupohjan.
Kyllähän se kuitenkin niin on, että jokaisen miehen täytyisi ainakin kerran elämässään kokeilla täytekakun tekemistä.
Tänä vuonna uskaltauduin kokeilemaan äitienpäivänä kyseistä koitosta ja hyvinhän tuo sitten loppujenlopuksi onnistui.

Ensin tietysti kahlasin nettiä löytääkseni edes jotain osviittaa miten homma hoidetaan. Perusmiehenä piti kuitenkin päästä kokeilemaan itse ja ensimmäinen tuotos tuli uunista ulos noin kahden sentin paksuisena lättynä.
Ei siis auttanut kuin laittaa tietokone uudelleen tulille ja etsiä vähän vinkkejä onnistuneemman lopputuloksen saamiseksi. Tietoa aiheesta löytyikin aika tavalla, mutta samalla selvisi, että jokainen taitaa tehdä kakut vähän omalla tyylillään.

Seuraavassa jotain yleisimpiä vinkkejä eri sivustoilta keräiltynä:
  • Kannattaa käyttää irtopohjavuokaa. Vuoan koko ratkaisee kuinka monen munan kakku kannattaa tehdä. 
  • Kananmunien tulee olla huoneenlämpöisiä.
  • Vuoan pohjaa ei tarvitse voidella kun käyttää pohjan kokoiseksi leikattua leivinpaperin palaa. Vuoan sivut voi halutessaan voidella.
  • Taikinanteon alkuvaiheessa munia ja sokeria ei voi vatkata liikaa. 
  • Jauhot kannattaa kaataa siivilän läpi taikinaan. Sekoitus tehdään varovasti tässä vaiheessa.
  • Uunit ovat niin eritehoisia, että ohjeissa mainitut paistoajat voi melkein unohtaa. Kypsyyden näkee siitä, että kypsä pohja alkaa irrota vähän reunoista ja hammastikulla keskelle tökätessä tikkuun ei tartu taikinaa. Väri saa myös olla tasaisen vaaleanruskea.
Alla vielä taulukko antamaan suuntaa kananmunien määrästä verrattuna vuoan kokoon:

vuoan halkaisija             15-18 cm      20-22cm     24cm        26cm         28cm        30cm
munien määrä kpl           2 kpl             3 kpl           4 kpl         5-6 kpl       7-8 kpl      9kpl


Äitienpäivän täytekakku ( 6 munaa)

6 kananmunaa
vehnäjauhoja
sokeria
ripaus leivinjauhetta jauhojen sekaan
1 tl vaniljasokeria sokerin joukkoon

  • Lämmitä uuni 175 asteeseen, kiertoilmauunissa riittänee 150 astetta
  • Riko kananmunat isoon lasiin
  • Kaada toiseen lasiin saman verran jauhoja ja kolmanteen saman verran sokeria kuin on kananmunia. Eli nyt sinulla on kolme lasia, joissa on sivusta katsoen sama määrä tavaraa
  • Kaada munat isoon kulhoon ja vatkaa hetki
  • Kaada sokeri munien sekaan ja vatkaa pitkään ja hartaasti. Nostele välillä vatkainta saadaksesi ilmaa mukaan taikinaan. Näin siitä tulee kuohkeampi.
  • Kun nostat vatkaimen taikinasta ja "piirrät" taikinaan vatkaimesta valuvalla taikinalla kahdeksikon joka on hetken selvästi näkyvillä taikinan pinnassa olet sekoittanut tarpeeksi. Vatkaa vielä hetki.
  • Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita puhtaalla, paljaalla kädellä ja/tai puuhaarukalla. Enää ei saa vatkata.
  • Kaada taikina irtopohjavuokaan jonka pohjalle olet leikannut leivinpaperista pohjan kokoisen palan. Reunat voi voidella ja korppujauhottaa pyörittämällä pientä määrää korppujauhoja reunoja pitkin niin, että jauhoja on joka paikassa. Älä kolistele vuokaa enää mihinkään vaan aseta va-ro-vas-ti uunin alatasolle.
  • Aikaa kypsymiseen menee puolesta tunnista tuntiin. ÄLÄ AVAA UUNIN LUUKKUA kesken kypsymisen vaan vasta lopussa. Kokeile kypsyys painamalla hammastikku keskelle pohjaa. Jos tikkuun ei jää taikinaa se on kypsä. Kypsä pohja myös irtoaa reunoista hieman.
  • Anna jäähtyä hetki ja kumoa halutessasi.
  • Anna jäähtyä kunnolla ennen vuoan irroitusta. Irroita reunat ensin veitsellä tms. ennenkuin irroitat vuoan.
  • Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan tekemällä sahalaitaisella veitsellä varovasti sahaavaa edestakaista liikettä ja pyörittämällä pohjaa samalla. Näin saat leikkauksesta suoran.
  • Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla, appelsiinimehulla tai muulla haluamallasi nesteellä.
Koristele seuraavana päivänä. Näin kakku ehtii kostua kunnolla.

Itse laitoin kerrosten väliin hienoksi ajettua mansikkahilloa, kinuskikastiketta ja vaniljasokerilla terästettyä kermaa. Kun pohjat on kasattu päällekkäin sivele päällinen kermalla ja pursota sivuille kermaa haluamallasi tyllalla.
Päälle laitettiin espanjalaisia mansikoita, jotka ihme kyllä olivat tosi maukkaita. Kakku oli kaikin puolin onnistunut ja maistui koko perheelle.
Vaimoni taiteili omalle äidilleen kakun ja siitä ylijäänyt suklaateksti lyötiin koko komeuden päälle. Onhan se totta, että naisen kädenjälki on kuin piste Ii:n päälle vähän joka hommassa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti