Translate

torstai 19. toukokuuta 2011

Helpot jauhelihapihvit

Olen pitkään yrittänyt saada jauhelihapihveistä sellaisia kunnon suutuntumalla olevia sisältä ja päältä rapsakoita...mutta....
Yleensä lopputulos on ollut ohjeesta riippumatta maultaan ihan ok, mutta kaikki tuotokset ovat olleet sisältä omaan makuun liian pehmeitä tai mössömäisiä.

Nyt on sitten kulutettu jauhelihaa vähän normaalia enemmän ja tänään se vihdoin onnistui. Jätin jo aikaa sitten ranskalaisen sipulikeittopussin pois ohjeista, koska en pitänyt sen mausta.
Seuraavana tiputin pois kermaviilin ja korppujauhot.
No, eihän siihen jäänyt kuin itse liha, mausteet ja kananmuna. Ehkä siksi tämänpäivän lopputulos olikin koko perheen mieleen. Jotain kertoi pihvien mausta kenties se, että perheen pienimmät söivät pihvinsä kokonaan perunoiden jäädessä lautaselle.

Joidenkin makuun alla oleva ohjeen mukaan tehdyt pihvit voivat olla kuivahkoja, mutta me tykättiin.

Tässä vielä muutama vinkki pihvien/lihapullien/murekkeen tekemiseen, jotka ovat siis meidän hyväksihavaitsemia:
  • Käytä rohkeasti mausteita ja yrttejä
  • Mausteet kannattaa ripotella mukaan taikinan vaivaamisen ohessa jolloin ne levittyvät tasaisesti
  • Säilytä kananmunia huoneenlämmössä tai ota ajoissa pois jääkaapista ennen ruuanlaittoa
  • Sipuli kannattaa kuullottaa pannulla ja sitten jäähdyttää ennen taikinaan lisäämistä
  • Muotoile taikinasta halutun mallinen pulla, pihvi tai mureke kostutetuin käsin
  • Käyttämällä nautasika (Ei siis sikanauta!)jauhelihaa saat mehukkaamman lopputuloksen


Helpot jauhelihapihvit

400 - 600 g nautasikajauhelihaa
1-2 kananmunaa
1 sipuli
1 viipale vaaleaa leipää
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuri jauhettuna
1 tl paprikajauhetta
1 tl timjamia (kuivattua)
maun mukaan voi laittaa lisäksi esim. chiliä, sinappia, valkosipulijauhetta ym.

  • Ota jauheliha jääkaapista pöydälle n. 1/2 h ennen taikinan tekemistä.
  • Kuutioi sipuli pieneksi ja kuullota pienessä määrässä öljyä tai voita. Anna jäähtyä.
  • Murskaa tai hakkaa veitsellä yksi vaalea leipäviipale aivan pieniksi muruiksi.
  • Sekoita isossa kulhossa mieluiten käsin mausteet, kananmuna(t), leivänmurut ja jauheliha. Kananmunia riittää yksi jos jauhelihaa on 400g. 600g lihamäärään käytin kaksi. Ei kannata vatkata taikinaa liikaa vaan riittää, että mausteet sekoittuvat kunnolla taikinaan.
  • Sekoita joukkoon jäähtynyt kuullotettu sipuli.
  • Anna taikinan levähtää hetki jääkaapissa kelmulla peityttynä.
  • Muotoile taikinasta kostutetuin käsin haluamasi muotoisia ja paksuisia pihvejä.
  • Itse paistoin pihveihin ruskean pinnan ensin pannulla voissa keskilämmöllä ja sitten laitoin pihvit 225 asteiseen uuniin vajaaksi varttitunniksi.
Kastikkeen jatkoin pihvien paistamisen jälkeen pannulle jääneestä paistojämästä.
Lisäsin pannulle ketsuppia, vettä, mustapippuria, sinappia ja soijakastiketta.
Keittelin lientä kasaan, siivilöin sen takaisin pannulle ja lisäsin kermaa, maitoa, hieman tomaattipyreetä ja ripauksen sokeria. Suurustin kastikkeen lopuksi Maizenalla.

Lisukkeena tehtiin perinteiset keitetyt perunat ja vihreä salaatti.
Oli oikein kunnon lapsuudesta tuttua kotiruokaa ja hyvää oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti