Translate

sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Helppo jauheliharuoka; Bulls eye



Jääkaapissa pari pakettia jauhelihaa, 5 nälkäistä ruokailijaa ja laiskimus maximus. Lihapullat blääh, mureke blääh, kastike tai keitto tupla-blääh. Mikä siis avuksi?

Joskus bongasin täältä ohjeen, jolla oli ainakin veikeä nimi. Ruoka osoittautui välittömästi meidän perheen suosikiksi. Tosin alkuperäisessä ohjeessa oleva 300g on meidän poppoolle liian vähän joten tuunasin ohjetta vähän isommaksi.

Ohjeessa niinkuin yleensäkin jauhelihan kanssa on tärkeää ruskistaa jauheliha, ei keittää sitä.
Tässä vielä tarvitseville ohjeet Hk:n lihakoulusta jauhelihan ruskistamiseen ennen varsinaista helppoa ohjetta:

Jauhelihan paistaminen

  • Ota jauheliha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen sen ruskistamista. Liian kylmä liha kylmentää myös pannun ja lihasta irtoaa nestettä. Neste puolestaan estää lihan ruskistumisen. Paistinpannun valintaan on hyvä kiinnittää huomiota. Valurautainen pannu kestää kovempaa kuumennusta, mutta pinnoitettu paistinpannu vaatii vähemmän lisärasvaa ruskistukseen eikä liha tartu siihen kiinni niin helposti. 
  •  Käytä ruskistamiseen öljyä ja voita yhdessä sillä pelkkä voi palaa helposti kuumalla pannulla. Pelkkä öljy taas helposti rätisee ja roiskuu. Mitä rasvaisempaa jauhelihaa käytät sen vähemmän tarvitset rasvaa ruskistamiseen. Kuumenna pannu riittävän kuumaksi. Tiedät pannun olevan tarpeeksi kuuma, kun öljy alkaa voimakkaasti ”elää” pannun pinnalla.  
  • Laita pannun koosta riippuen 200-300g jauhelihaa pannulle, murenna sitä hiukan ja anna kuumentua hetki. 
  • Aloita murustaminen painelemalla jauhelihaa työvälineelläsi. Älä käytä pinnoitetun pannun kanssa metallisia välineitä! Älä pienennä lieden lämpöä ennen kuin lihan punainen väri on kadonnut. 
  • Mausta jauheliha vasta kun se on ruskistunut. Muista kuumentaa pannu uudelleen ennen seuraavaa paistoerää. 
  • Huomaa, että liian suuri määrä jauhelihaa saa pannun jäähtymään ja nesteen irtoamaan jauhelihasta. Näin jauheliha kiehuu eikä ruskistu. Sama ilmiö tapahtuu myös jos liha on jääkaappikylmää tai jopa jäistä tai pannu ei ole tarpeeksi kuuma. 

Sitten itse ohjeeseen:

Bulls eye - Häränsilmä  

800g  (2 x 400g pakkaus) jauhelihaa
öljyä ja voita paistamiseen
mausteita makusi mukaan (suola, paprikajauhe, sipulijauhe, valkosipulijauhe, timjami...) Tuore kuullotettu sipuli, valkosipuli ja yrtit rocks!
ketsuppia
ruokakermaa
muutama kananmuna

  • Ruskista jauheliha yllä olevien ohjeiden mukaisesti useassa erässä.
  • Mausta valitsimillasi mausteilla ruskistamisen loppuvaiheessa.
  • Sekoita joukkoon ketsuppi ja ruokakerma. Tarkoitus on saada massasta sellainen sopivan kiinteä. Itse laitoin tuohon 800g määrään varmaan desin verran ketsuppia ja vajaan purkin kermaa. Määrän näkee kyllä sekoittaessa. Älä kuitenkaan laita hirveästi kermaa, ettei jauheliha ui uunivuuassa.
  • Kumoa seos voilla voideltuun uunivuokaan muutaman sentin paksuiseksi kerrokseksi. Älä valitse suurinta uunivuokaa, muuten jauhelihaa tulee niin ohut kerros, että kananmunat leviävät hallitsemattomasti pitkin ruokaa. Meillä vuoka oli n. 40x25cm.
  • Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 min.
  • Ota vuoka uunista ja tee jauhelihamössöön kuopat joihin rikot kananmunat. Ripottele munien päälle hieman suolaa ja pippuria. Itse laitoin kolme kananmunaa, jotta niiden väliin jäi tilaa. Itse voit laittaa niin monta munaa kun mieli tekee.
  • Jatka paistamista sen verran, että kananmuna hyytyy sopivaksi (5-10 min.) eli itseäsi miellyttäväksi.
  • Tarjoile keitetyn spagetin kanssa. 

3 kommenttia:

  1. kävipä tuuri kun tähän blogiin törmäsin, myös bulssit menee testiin!

    @nn@

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla. On muuten yllättävänkin hyvää :O)

    VastaaPoista
  3. Löysin blogiisi googlen kautta kun etsiskelin jauheliharuokia. Tein tästä oman version tänään ja olipa muuten hyvää... Näyttää blogissasi muutenkin olevan kaikkea kivaa, täytyy tutkailla tarkemmin :)

    VastaaPoista