Translate

perjantai 24. helmikuuta 2012

Lihapata possun lavasta


Pataruuat on talvella pop!
Pitkä haudutusaika, hyvänlaatuista lihaa ja reilusti kasviksia tai juureksia vai mitä-ne-nyt-onkaan. Ei voi mennä pieleen.
Ostin lihatiskistä ison palan possun lapaa jossa oli kamara (nahka) ja luut mukana.
Nesteenä käytin lihalientä, liemistä enemmän tarinaa täältä.
Vinkkinä vielä patojen tekijöille; nestettä laitetaan pataan t-o-d-e-l-l-a vähän.
Lihoista irtoaa nestettä kypsymisen aikana ja välillä kannattaa sekoitella niin, että päällimmäiset lihatkaan eivät pääse kuivumaan.
Varmin tapa pilata lihapata on hukuttaa lihat heti alkuunsa. Lihakeitto tehdään erikseen, pata on pata.
Pata on siitäkin mukava ruoka, että sekaan voi heitellä fiilispohjalta mitä kaapista sattuu löytämään. Kokeilin itse tällä kertaa tuoretta fenkolia ja se osoittautui todella hyväksi lisäksi.

Ohje on viitteellinen, kokeilemalla ja fiilistelemällä löytyy itseään miellyttävän padan ainekset, tekotapa ja uunin lämpötila.
Patana meillä on Iittalan Kokki-pata, mutta haaveissa on Le cruisetin tai Sarpanevan emaloitu valurautapata.


Lihapata possun lavasta

1 kg possun lapaa
Lihalientä tai vettä
Porkkanaa
Lanttua
Palsternakkaa
Fenkolia
Sipulia
(Valkosipulia)
1 laakerinlehti
Suolaa
Kokonaisia musta- ja valkopippureita
Persiljaa ja korianteria tuoreena

  • Poista nahka ja suurin osa näkyvästä rasvasta ja kalvot. Jätä kuitenkin jonkun verran rasvaa lihapaloihin. Paloittele liha sopiviksi paloiksi mieluiten poikkisyin.
  • Kuumenna pannulla voita ja oliiviöljyä ja ruskista lihapalat sekä luut pienissä erissä kuumalla pannulla. Laita lihat ja luut pataan.
  • Pilko pestyt ja kuoritut juurekset sopivan kokoisiksi paloiksi.
  • Laita ainekset pataan ja lisää mausteet (paitsi persilja ja korianteri)
  • Kuumenna lihaliemi ja kaada pataan ainesten sekaan. Huomaa, että nestettä tulee todella vähän!
  • Laita 125-150- asteiseen uuniin alatasolle (uuniin tasalämpö). Pataa voi halutessaan haudutella myös sadassa asteessa. 
  • Hauduttele kolmesta-viiteen tuntiin. Sekoittele välillä ja tarkkaile nesteen määrää. Harvoin tarvitsee kuitenkaan nestettä lisätä.
  • Ripottele kypsän padan pinnalle tuoretta persiljaa ja korianteria.
  • Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Pata on siitä mukavaa ruokaa, että se vain paranee lämmittämällä.
Tarjoile esim. perunamuusin ja salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti