Translate

lauantai 18. helmikuuta 2012

Loimulohi ja uuniperunoita kahdella täytteellä

Loimutuksen alussa. Huomaa voipalat puunauloissa.

Tänään tehtiin ystävien kanssa herkkua.
Nuotiolla loimutettu lohi sai kaverikseen uuniperunoita kahdella lisukkeella.
Toinen filee sai pintaansa sitruunamehua ja -pippuria, toinen kalamaustetta ja konjakkia. Loimutuksesta enemmän täältä.

Kilo kalaa nuotion loimussa.

5 astetta pakkasta ja nuotio. Ei paha.

Syömistä vaille valmista

Huomaa näiden ruokien ajoitus. Uuniperunoissa menee noin tunti ja lohen loimutuksessa noin kaksi. Huomioi, että aikaan vaikuttaa kalafileen ja perunoiden koko.
Aktiivinen ruuanlaittoaika on n. 15 minuuttia, loppuaika menee odotellessa ja nälkää kasvattaessa.
Ja oliko hyvää? Niin hyvää kuin ruoka vain voi olla.

Uuniperunat

Tasakokoisia Rosamunda- perunoita
Foliosta leikattuna neliöitä
  • Pese ja harjaa perunat huolellisesti. Pistele perunoiden kuoriin haarukalla muutamia kertoja tai tee ristiviilto perunan "leveälle sivulle".
  • Tee folionyyttejä jokaisesta perunasta ja laita uunipellille. Varmista, että nyytti on kunnolla suljettu.
  • Kypsennä perunoita 200-asteisessa uunissa 1 - 1,5 tuntia. Kypsennysaikaan vaikuttaa perunan koko (meillä tuli kypsiä tunnissa). Kypsyyden voi todeta pistämällä perunaa haarukalla. Kypsä peruna on pehmeä eikä anna vastusta painaessa.
  • Tee perunoihin terävällä veitsellä ristiviillot jos et ole tehnyt tätä jo ennen folioon käärimistä. Puserra sisustaa hieman esiin. Laita perunoiden päälle täytteitä tai esim. pelkkää voita. Voit myös ropsauttaa suolaa perunoille jos haluat. 

Savukalatäyte

200 – 250 g savustettua kalaa
1,5 – 2 dl ranskankermaa

1 pienehkö punasipuli

1 rkl sitruunamehua
0,5 dl tuoretta hienonnettua tilliä tai ruohosipulia

mustapippuria
  • Paloittele ruodoton ja nahaton savukala melko hienojakoiseksi.
  • Sekoita joukkoon ranskankerma, hienonnettu sipuli, sitruunamehua, tilliä tai ruohosipulia ja rouhaise mausteeksi mustapippuria. Tarkista maku. Suolaa emme laittaneet, koska kalassa oli sitä valmiina. Anna maustua jääkaapissa perunoiden valmistumisen ajan.

Palvikinkkutäyte

2 dl maustamatonta jogurttia

2 dl raejuustoa

100 g palvikinkkua

1 maustekurkku

0,5 dl tuoretta, hienonnettua persiljaa
mustapippuria

  • Sekoita jogurtti ja valutettu raejuusto keskenään. 
  • Leikkaa palvikinkku ja maustekurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita edellisiin aineksiin.
  • Mausta seos pippurilla ja persiljalla. Suolaa emme laittaneet, koska sitä oli jo kinkussa itsessään. Anna maustua jääkaapissa perunoiden valmistumisen ajan.

Lisukkeena meillä oli vihreä salaatti, jossa oli eri salaatteja, tomaattia ja kurkkua, tuoretta basilikaa, suolapähkinöitä, jotain siemeniä ja viinirypäleitä. Jälkkäriksi vedittiin mustikkarahkaa.

Uuniperuna palvikinkkutäytteellä

Uuniperuna savulohitäytteellä

Aikaa ja vaivaa vaativa ruoka, mutta suosittelen lisäämään things-to-do-before... -listalle.
On se loimulohi niin hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti