Translate

tiistai 28. helmikuuta 2012

Maustekaapin sisältö

Ajattelin tässä hieman raottaa oman maustekaapin sisältöä ihan jo silläkin ajatuksella, että saisin muilta vinkkejä hyvistä mausteista mitä missäkin ruuassa kukin käyttää.
Itse olen ihastunut vuoden vihannekseen 2012 eli tuoreyrtteihin ja niitä onkin tullut käytettyä mausteiden sijaan tai ainakin rinnalla. Itselle tuttuja ovat esim. basilika, korianteri, persilja ja timjami.
Yrteistä ja niiden käytöstä olisi mukava saada vinkkejä ja lisää tietoutta.
Meillä on siitä mukavat muksut, että he tykkäävät syödä vahvastikin maustettuja ruokia, joten keittiössä voi olla aika luova maustamisen suhteen.
Ensimmäisessä kuvassa on eniten käytetyt mausteet, jotka sijaitsevat hellan vieressä helposti saatavilla.

 

Kuvassa vasemmalta:

Kuivattu merisuola josta laitan öljyjen vieressä olevaan myllyyn (ostoslistalla "oikea" Peugeotin tai Weberin mylly) ja suolankukka, aivan mahtava pöydässä käytettävä sormisuola. Suolankukka on liian arvokasta käytettäväksi ruuanvalmistukseen, mutta esim. pihvin päällä antaa aivan uuden käsityksen siitä miltä suolan kuuluisi maistua. Suoloista lisää omassa jutussaan jossakin vaiheessa.
Seuraavana todella hyvänmakuinen ja hedelmäisen tuoksuinen Tellicherry-mustapippuri. Suosittelen! Vastajauhettua mustapippuria ei tarvitse käyttää niin paljon kuin valmiiksimurskattua ja makukin on parempi. Tellicherryä pidetään mustapippureista parhaana.
Viimeisenä on extra virgin- oliiviöljyä valmiiseen ruokaan tai salaattiin ja tavallista oliiviöljyä paistamiseen ja ruuanlaittoon.

Maustekaappi sijaitsee meillä valitettavasti suoraan hellan yläpuolella mikä on sille pahin mahdollinen paikka. Ruuanlaitossa syntyneet höyryt ja kuumuus eivät tee hyvää mausteille. Jos saisin itse suunnitella keittiöni niin hankkisin sellaisen vetolaatikon mausteille joka sijaitsisi hellan vieressä.
Onneksi nykyään sellaisia on saatavilla, mutta vähänkin vanhemmissa asunnoissa kaappi on hellan yläpuolella.
Jos keittiömyyjäsi edes ehdottaa moista ratkaisua niin suosittelen pohtimaan kysyisen myyjän ammattitaitoa laajemminkin. Pienissä asioissa yleensä erottuvat ammattilaiset edukseen.
Kaapista löytyy myös mausteita joita ei tule oikeastaan enää käytettyä yrttien löytämisen jälkeen eli selkeästi kaappisiivouksen paikka...


Alarivi vasemmalta:

Kokonainen valkopippuri; käytetään keitoissa ja padoissa.
Valkopippurijauhe; satunnaisesti esim. jauhelihan sekaan. Aika vähällä käytöllä.
Maustepippuri; tätä emme enää käytä oikeastaan ollenkaan, ennen meni patoihin ja keittoihin. Maku omasta mielestä liian kitkerä.
Chilirouhe; jauhelihaan ja lihoihin, kanoihin ja joskus kalaankin. Oikeastaan ruokaan kuin ruokaan tuomaan tulisuutta jos on sillä tuulella.
Sipulijauhe; jos nyt joskus ei jaksa käyttää tuoretta niin tätä voi laittaa. Suosin kuullotettua tuoretta sipulia tätä enemmän, mutta voi tuota esim. kastikkeeseen laittaa jos haluaa oikein sileää.
Oregano; lähinnä pitsaan ja jauhelihan maustamiseen.
Herbamare; käytetäänköhän tätä muuten kuin kananmunaviipaleiden kanssa leivän päällä?
Tilli; täysin turha kuivattuna. Tuoretta on aina saatavilla.
Sitruunapippuri; hyvä kalamauste.
Curry; ei vielä paljon käytetty mauste, mutta kiinnostaisi kyllä.
Kurkuma; ks. curry.

Seuraava hyllyväli:

Carmolis-tippoja; Mitä ihmettä? Onko meillä näitäkin. Meillä ollaan aika harvoin flunssaisia (johtuisiko valkosipulin syönnistä), mutta eikö nämä ole jotain taudintappajia?
Savuchili; todella vahva savunmakuinen chili, käy kaikkeen ruuanlaittoon. Tätä pitää laittaa todella varovasti ruokaan.
Tabasco: Tulisuutta ruokaan kun ruokaan, aika vähällä käytöllä.
Bbq & grilled mesquite; kesän grillaukseen tai pihvimausteeksi.
Five peppers; tämä tuli hankittua tarjouksesta. Yleismausteena ruokiin mihin pippuri sopii. Sisältää lempipippuriani Rose:ta.
Chicken & Steak; nimensä mukaisesti toimii kanalle ja lihalle.
Lime pepper; aivan loistava kanamauste! Tätä suosittelen marinoimattomille minuuttipihveille ja fileille.
Juustokumina; odottelee kesän bbq-mausteseosten tekemistä. Sopii myös lihapulliin.
Piri Piri; uusin ostos. Mihin tätä voi käyttää?
Kaneli; puuron päälle ja leivontaan. Voisi tätä kokeilla varmaan ruuanlaitossakin?
Jauhelihamauste; nykyään aika turhake. Tuoreyrttien jalkoihin jäänyt.


Seuraavana vuorossa:

Sinappijauhe; tästä tehdään joulusinappia tuliaisiksi ja lahjoiksi. Toimii myös grillauksessa kastikkeisiin ja marinadeihin.
Varrellinen kapris; esim. salaatteihin.
Sardelli; olennainen osa Pasta Puttanescaa.
Kapris; tomaattisiin kastikkeisiin, pastakastikkeisiin.
Kalakastike; tästä tehdään joskus Yakitori- lohta japanilaisittain.
Kalaneuvoksen kalamauste; sisältää suolaa, aromivahventeita ja muita herkkuja. Ihan ok harvoin käytettynä.
Savustettu paprika; aivan loistava esim. jauhelihaan ja mausteseoksiin. Tuotetta myy esim. DeliDeli Helsingin kauppahallissa tai verkkokaupassaan.
Sahrami; pienenpieni pussukka (0,5g) maailman kalleinta maustetta odottelee erään marokkolaisen pataruuan valmistamista.
Paprikajauhe; Itseasiassa chilijauhetta. Siskon tuliaisia Unkarista. Loistava mauste liharuokiin.

Ylimmältä hyllyltä löytyy:

Muurikan paistorasvaa; grilliritilöiden rasvaukseen.
Mustapippuria rouheena; hyljättynä tänne. Käytetään kun muistetaan.
Nomu:n barbeque- rub; loistavaa grillatulle lihalle.
Konjakkia; kastikkeisiin, savustettavalle kalalle ja kokille.
Rommia; joskus käytettiin johonkin kakkuun.
Liemikuutioita; todella vähällä käytöllä nykyään. Fondit ja lihaliemet ovat korvanneet näiden käytön.

Ja jotta mausteita riittäisi on niitä vielä kaapissa, koska kaikki eivät mahtuneet maustehyllyyn.


Timjami; aivan loistava jauhelihan maustaja. Suosittelen kokeilemaan!
Provencen mix; tätä maustetta käyttämällä saa taivaallisia lohkoperunoita uunissa.
Valkosipulijauhe; tuoretta käytämme enemmän, mutta sopiihan tämäkin kaikkeen muuhun paitsi täytekakkuun.
Rose-pippuri; loistava ja oikeastaan pakollinen pippurikerma-kastikkeeseen.
Yrttinen kalamauste; onko meillä tällaistakin?
Chilimausteseos; mistä näitä mausteita oikein tulee?
Kokonaisia mustapippureita; keittoihin ja patoihin
Basilika; nykyään käytämme tuoreena, mutta voi tätäkin kai käyttää.
Kuivattu persilja; sama kuin yllä.
Viimeisenä luomuhunajaa marinadeihin, teehen ja mihin vaan. Se eroaa normaalista hunajasta koostumukseltaan, väriltään ja maultaan.

Vaikka vaimon leivontaosastoihin en edes koskenut niin tuosta kilometrin mittaisesta listasta voi kyllä päätellä, että meillä on aika tavalla mausteita käytössä pelkästään ruuanlaitossa. Mites teillä?

5 kommenttia:

  1. Olipas siinä paljon asiaa. Tuli paljon juttuja mieleen, mutta katsotaan montako niistä muistan kirjoittaa tähän... No ensinnäkin, tuoreet yrtit - ihania, siitä ei pääse mihinkään. Nyt kasvukauden alkaessa ihan pian, pitääkin kasvattaa mahdollisimman paljon itse!

    Meillä koitetaan välttää maustesekoituksia ja mausteita, joissa on arominvahventeita mm. (natriumglutamaatti). Ällöttää ajatuskin niistä. Espoon kaupunkiko se muuten oli, joka kielsi kyseisen aineen kokonaan kouluruuistaan? Sais tulla moni muu kunta perässä... Arkikokkauksessa meillä käytetään luomumaustekuutioita tai -jauhetta, vaikka niissäkin on kyllä hiivauutetta, jota ihminen ei tarviis.

    Mitähän sää kysyit? :D Niin. No samat pippuri- ja suolasysteemit on meillä myllyissä ja sit sormisuolaa erikseen. Curry on meillä aika paljon käytetty. Kokeile joskus tehdessäsi jotain kanaruokaa tai vaikka wokkia, että laitat pannulle oliivi- tai kookosöljyä ja sitten siihen öljyyn curryä, ennen kasvisten tai kanojen lisäämistä. Antaa kuulema paremmin sitä aromia. Tiedä siitä sit, mut näin mä teen. Tällaisiin orientaaleihin kokeiluihin vois kokeilla sitä kaneliakin? Lisäksi meillä käytetään tuoretta inkivääriä aika paljon, antaa hyvän säväyksen, eikä ole mitään tekemistä sen kuivatun maustejauheen kanssa. Hunajaa kans tulee käytettyä. Tuoretta ja kuivattua chiliä kohtuudella, kun on toi uhmis. Muuten kyllä oon kans tosi iloinen siitä, että syö lähestulkoon mitä eteen kannetaan. Tai ainakin maistaa! Se on ehkä se tärkein, eihän kaikesta voi tykätä. Hyvin harvoin tulee tehtyä eri ruokaa lapselle, viimeksi muistaakseni silloin, kun miehen kans syötiin simpukoita. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkeistä :) Toi wokkaus on jäänyt jotenkin paitsioon vaikka meillä on joku wokkipannukin.
    Kanaa, nuudelia ja suikaloituja vihanneksia ja mausteita. Ei se voi kyllä pahaa olla, pitääkin laittaa tehtävien ruokien listalle.

    Ja tuo inkivääri on ollut kanssa sellainen mihin haluaisin tutustua...

    Mä oon kanssa ollu siinä luulossa, että meillä ei kauheasti ole mausteseoksia, mutta on niitä näköjään :) Vähän lähti lapasesta tän postauksen mitta :)
    Hassua muuten, että kun aloin kirjoitella niin huomasin, että meillähän on kaapit mausteita täynnä.
    Noiden tuoreyrttien soisi kyllä löytävän tiensä joka keittiöön, on ne niin hyviä. Ja paljon parempia kuin kuivatut.
    Ja natriumglutamaatista oon samaa mieltä. Mulle riittää siitä se mitä luonnon tuotteissa on itsessään (esim.tomaatti). Teollisesti valmistetusta en kauheasti perusta.

    Jaahas Katri, ei muuta kuin että millos päästään sun blokissa kurkkaamaan teidän maustekaappiin :)

    VastaaPoista
  3. Jaahas, että sellaisen haasteen heitit! :D Ehkä joskus. Mun pitää kyllä siivota se ensin. :DD

    VastaaPoista
  4. Otat keväällä kuvan siitä yrttimaasta niin siinä se :D

    VastaaPoista