Translate

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Fenkolikeitto, karitsan paahtopaisti ja uunijuurekset, uunijäätelö

Pitkäperjantaina söimme erittäin hyvän aterian. Kaunis kattaus, hyvät juotavat ja koko perheen paikallaolo kruunasivat mukavan ruokahetken.

Alkuun teimme fenkolikeiton ja söimme sen kanssa grissinejä eli leipätikkuja.
Pääruuaksi oli karitsan paahtopaistia ja uunijuureksia.
Jälkiruuaksi teimme uunijäätelöä.

Kaikki ruokalajit olivat meille uusia tuttavuuksia ja niin hyviä, että varmasti tulee tehtyä uudestaankin.

Jos ostat paahtopaistit jäisenä muista ottaa ne ajoissa sulamaan. Itse ostin paahtopaistit tuoreena, valmiiksi paloiteltuina "pihveinä" lihatiskistä, mutta niitä saa ostettua myös kokonaisena palana. Muista silloin lihaa leikatessasi leikata poikkisyin, jotta liha pysyy mureana.
Muista myös jättää karitsa sisältä roseeksi eli punertavaksi, silloin se on parhaimmillaan.


Fenkolikeitto

600  g tuoretta fenkolia
200  g perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
2 hienonnettua sipulia (banaanishalotti)
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
2 dl kuohukermaa
1/2 sitruunan mehu

1 rkl sokeria
1 rkl rypsiöljyä
1 tähtianis
suolaa, vastajauhettua valkopippuria
tuoreita yrttejä maun mukaan

  • 

Poista fenkolista kanta ja paloittele pieneksi.
  • Freesaa sipulit, perunat ja fenkolit kattilassa tilkassa öljyä.
  • Laita tähtianis ja yrtit kuitukangasliinan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös suodatinpaperia. Lisää nyytti kattilaan. (Näin tuotteet eivät sotkeudu keiton joukkoon, mutta maustavat keiton)
  • Mausta suolalla ja valkopippurilla sekä sokerilla.
  • Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät ja keitä 15 minuuttia.
  • Lisää kerma ja kiehauta.
  • Soseuta tehosekoittimella, siivilöi ja mausta sitruunan mehulla.
  • Koristele tuoreella mintunlehdellä ja tarjoile esim. leipätikkujen tai patongin kanssa.
Valmistusaika 25 minuuttia.




Karitsan paahtopaisti ja uunijuurekset

4 kpl karitsan paahtopaisti
a
2 rkl Dijon-sinappia

½ dl rypsiöljyä

3 valkosipulin kynttä

tuoretta minttua
tuoretta timjamia

0,5 kg lanttua

0,5 kg perunaa

2 isoa porkkanaa

2 palsternakkaa

tummaa siirappia

timjamia

suolaa
valkopippuria

  • Leikkaa kaikki juurekset isohkoiksi paloiksi ja laita uunivuokaan. 
  • Lisää muutama nokare voita, tummaa siirappia, suolaa, pippuria ja muutama oksa tuoretta timjamia ja sekoita. 
  • Lämmitä uuni 250 asteeseen ja laita juurekset paahtumaan välillä sekoittaen.

 
-----------------------------------------

  • Puhdista paistit kalvoista. Sekoita Dijon, rypsiöljy, murskatut valkosipulin kynnet, pari oksaa timjamia ja mintunlehtiä kulhoon. 
  • Pyörittele paistit kunnolla marinadissa ja anna levätä kaapissa muutama tunti. Muista nostaa lihat ajoissa huoneenlämpöön, mieluiten pari tuntia ennen paistamista. 
  • Ota karitsanpaisteihin nopeasti kunnon väri pannulla, mausta suolalla ja pippurilla ja laita uuniin jo melkein kypsien juuresten päälle. Tiputa lämpö 150 asteeseen ja paista noin 8-10 min. Jos käytät paistolämpömittaria (suosittelen) niin optimi sisälämpötila on n. 54-55 astetta. 
  • Leikkaa liha poikkisyin paloiksi ja ripottele leikkuupinnalle sormisuolaa. Tarjoa karitsan kanssa minttuhyytelöä.
Kastikkeen tein lisäämällä pannulle (jossa olin öljy/voi- seoksella paistanut paahtopaistiin pinnat) karitsan perkuujätteet ja punaviiniä. Keittelin sitä hetken kasaan, siivilöin ja laitoin takaisin pannulle ja lisäsin kermaa, mausteita ja hieman sitruunanmehua.

Jälkiruuasta ei ole valitettavasti kuvaa, koska ottamani kuva ei tehnyt oikeutta erittäin herkulliselle jälkiruualle.
Tässä kuitenkin ohje:

Uunijäätelö

2 kpl suklaamunia murskattuina
200 g suklaakeksejä murskattuina
500 g vaniljajäätelöä
100 g persikkaa/nektariinia

Marenki

3  kpl valkuaista
1 dl sokeria

  • Sekoita keskenään murskatut suklaamunat ja keksit.
  • Aseta ne uuninkestäviin annosvuokiin.
  • Poista persikoista kivi, lohko ne ja paista hetki pannulla.
  • Lisää vuokiin.
  • Leikkaa vaniljajäätelöstä palat ja aseta persikoiden päälle annosvuokaan.
  • Pursota päälle marenkia ja paista 250 asteen uunissa n. 2 - 4 minuuttia niin, että marenki ottaa hieman väriä. Varo ettei marenki pala!
  • Tarjoile heti.

2 kommenttia:

  1. Teillä on ollut ihanat herkut! :P Mut sehän oli kyllä ihan odotettavissakin. Näitä kaikkia pitää kyllä joskus kokeilla, kiitos resepteistä! :)

    VastaaPoista
  2. Tänks :)
    Tuo keitto oli tosi raikas ja sitä taidetaan tehdä jo piankin uudestaan.
    Paahtopaistista tykkäsi jopa meidän kolme vee...

    Ja tuo uunijäätelö on ihan hämärää, pohjalla oleva suklaakeksimurska ja suklaa suli, jäätelö keskellä pysyi kylmänä ja lähes kokonaisena ja päällä oli taas lämmintä marenkia. Suosittelen :)

    VastaaPoista