Translate

tiistai 24. huhtikuuta 2012

Vappusima


Taas on se aika vuodesta. Simaa ja munkkeja tekisi mieli.
Noilla kuvan tamineilla se pitäisi onnistua, mutta saa nähdä. Tätä kirjoittaessa potti on jo pöhisemässä ja pullotus olisi tarkoitus suorittaa huomenna.
Viime vappuna teimme ensimmäisen kerran itse simaa ja totuuden nimissä on sanottava, että se ei kyllä onnistunut. Tänä vuonna aiheeseen on tullut tutustuttua vähän paremmin, mutta saa nähdä mitä siitä tulee.

Muutamia vinkkejä siman valmistamiseen (Hs:n nettisivuilta):

 • Hiivaa tarvitaan todella vähän. Neljän litran erään ei tarvita välttämättä edes herneen kokoista palaa. Liikaa ei kannata laittaa, sima ei nimittäin käy yhtään paremmin vaan alkaa maistua liikaa hiivalta.
 • Lisää hiukkasen hunajaa mauksi simapohjaan. 
 • Perinteisissä ohjeissa sima neuvotaan pullottamaan jo viimeistään vuorokauden käymisen jälkeen. Sima saa kuitenkin käydä isossa astiassa huoneenlämmössä 2–3 vuorokautta. Sima pullotetaan ja pannaan kylmään vasta tämän jälkeen.
 • Kun siman käymisaika pullossa lyhenee, pullojen poksahtelun riski pienenee. Hiilihappoa syntyy silti riittävästi.
 • Toinen myöhäisen pullottamisen etu on, että hiivasakkaa ehtii laskeutua käymisastian pohjalle jo ennen pullotusta. Jos sima pullotetaan liian aikaisin, pulloihin jää enemmän sakkaa.

Vappusima

4 l vettä
2 sitruunaa
3 dl sokeria
3,5 dl fariinisokeria
nokare hiivaa (1/8 tl)
1/2 dl luomuhunajaa

 • Pese sitruunat huolella. Kuori ne ohuelti siten, että valkoista osaa ei tule mukaan. Leikkaa sitruunoista terävällä veitsellä valkoinen kuorikerros pois. Leikkaa hedelmät ohuiksi viipaleiksi ja poista siemenet.
 • Nosta sitruunaviipaleet ja kuorenpalat isoon astiaan tai kattilaan sokereiden kanssa. Kaada päälle 2 l kiehuvaa vettä ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Kaada päälle 2 l kylmää vettä.
 • Liota vesitilkkaan hiiva ja lisää se kädenlämpöiseen juomaan. Peitä astia kannella ja jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
 • Siivilöi juoma ja pullota sima puhtaisiin pulloihin. Pane jokaisen pullon pohjalle 1tl sokeria sekä muutama rusina. Sulje pullot ja nosta ne viileään paikkaan. Sima on valmista juotavaksi noin viikon kuluttua.

3 kommenttia:

 1. Toivottavasti onnistuu tällä kertaa! Mulla jäi - taas kerran, tekemättä, mut eipä sitä meillä varmaan paljoa juotaiskaan. Jos ostain kaupasta jonkun kotisimapullon ja leikkis että se on itse tehtyä.. ;)

  Munkkeja on kyllä pakko paistaa. Ilman munkkeja ei tuu vappua! :)

  VastaaPoista
 2. Pullotat sen ostetun siman omaan pulloon niin eikö se sillä hoidu :)

  Mulla toi leipominen ei ole oikein hanskassa niin täytyy jättää munkkien teko vaimolle. Mun vaimolla on parhaat munkit ;)

  Ja totta, jos ei vappuna pääse hypistelemään munkkeja niin huonot on bileet...

  VastaaPoista