Translate

torstai 3. toukokuuta 2012

Possun sisäfilee ja Pico de Gallo


Grillikauden avajaiset!

Kun aurinko on alkanut lämmittää takapihaa ja kesäkalusteet on kaivettu esiin piilostaan niin luonnollisesti on aika aloittaa kesän grillailut.
Ostimme marinoimattoman porsaan sisäfileen ja sitten ei muuta kuin Weberin Big Book of Grilling käteen. Suosittelen muuten hankkimaan Weberin grillauskirjoja vaikka ovatkin lontoon kielellä. Ohjeita on pilvin pimein ja lähes kaikki niistä täysin tehtävissä kotimaankin aineksilla. Samalla tulee harjoiteltua mittojen muunnoksia ja käännöksiä.

Löysin kirjasta mielenkiintoisen ohjeen "Disappearing terderloin with Pico de gallo". Kirjan tekijä on selittänyt nimeä lauseella "After one bite you'll know how we came up with the name for this recipe" eli vapaasti käännettynä maistettuasi tiedät mistä ruuan nimi on keksitty. Ja hyväähän tuo oli. Lisukkeena söimme vielä sipulirenkaita ja vohveliperunoita.

Jos ihmettelet ohjeiden desimääriä niin ne ovat pyöristyksiä amerikkalaisten cup eli suomalaisittain kkp - mitoista (1 US cup = 2,365 dl).


POSSUN SISÄFILEE GRILLISSÄ

Marinadiin

0,8 dl tuoretta appelsiini-mehua
2  rkl extra-virgin oliiviöljyä
2 rkl Worcestershire-kastiketta (Kannattaa hankkia jos et omista. Tätä käytetään monissa ohjeissa.)
1 rkl melassia (itse käytin siirappia)
1 rkl valkosipulijauhetta (itse käytin tuoretta, jonka murskasin)

Rubbiin (eli kuivamausteseokseen, joka hierotaan lihan pintaan)

2 tl chilijauhetta
1 tl murskattua mustapippuria
1 tl suolaa
1/2 tl jauhettua juustokuminaa (eli jeeraa). Ei siis "tavallista" kuminaa!
1/2 tl kuivattua oreganoa
1/4 tl valkosipulirouhetta

Huom! Maustaa voit myös makusi mukaan, mutta kokeile rohkeasti yllä olevia. Ruuan teko ei ole kuitenkaan mausteista kiinni eli jos joku puuttuu niin ei haittaa :)

Puhdistus ja marinointi

 • Siisti filee poistamalla kalvot ja ylimääräiset rasvat. Työnnä veitsi lihan ja kalvon väliin, käännä veistä hieman vaakatasossa (ei siis terää ylös eikä alas vaan sivulle), että saat leikkaavan kulman ja liikuta veistä tasaisella liikkeellä kalvon ja lihan välissä. Näin saat kalvon irti ilman, että lihaa lähtee mukana. Käytä terävää ja ohutteräistä veistä (itse käytän fileerausveitseä). 
 • Ota iso pussi mihin laitat lihan.
 • Sekoita marinadin ainekset kulhossa ja lisää pussiin lihan joukkoon. Poista pussista ilmat ja tee kunnon umpisolmu. Kääntele pussia jotta marinadi leviää tasaisesti. Laita pussi kulhoon ja jääkaappiin.
 • Kääntele pussia puolen tunnin välein. Marinoi lihaa noin yhdestä kahteen tuntiin.

Kypsentäminen

 • Ota liha pois pussista VÄHINTÄÄN puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön!
 • Pyyhi pois marinadi ja kuivaa liha. 
 • Sekoita rubin (kuivamausteseoksen) ainekset kulhossa. Hiero mausteseos lihan pintaan. Seoksen olisi hyvä antaa olla lihan pinnalla puolisen tuntia ennen paistoa.
 • Sivele lihan pintaan oliiviöljyä ja paista suoralla keskilämmöllä (eli suoraan hiilien, hiilloksen tai polttimoiden yläpuolella) n. 25-30 min. joka puolelta välillä (kolmesta viiteen minuuttia) käännellen. KÄYTÄ LÄMPÖMITTARIA! Lihan sisälämpötila on n. 63-65 astetta kun liha on valmis. Huomioi, että lämpötila nousee pari astetta grillauksen jälkeen. Itse otan lihan pois grillistä kun lämpötila on hieman yli 60 astetta. Tarkkaile lihaa ja siirrä se viileämpään kohtaan grillissäsi jos pinta meinaa palaa liian tummaksi. Tärkeää on myös grillata kansi mahdollisimman paljon kiinni jos grillissäsi on sellainen.
 • Laita liha löysästi folion sisään ja anna levähtää viitisen minuuttia ennen leikkaamista.
 • Leikkaa liha syiden vastaisesti (syyt eivät mene täysin suorassa! Eli paloista tulee hieman vinoja). Syiden suunta erottuu kypsästä fileestä suhteellisen hyvin. Ripottele hieman hyvälaatuista sormisuolaa leikkuupinnoille ja tarjoile.


PICO DE GALLO

4,7 dl pieneksi leikattua kypsää tomaattia
2,4 dl pieneksi silputtua punasipulia
3 rkl silputtua tuoretta korianteria (jos haluat vähemmän mausteisen niin suosittelen persiljaa)
1 rkl limen mehua
1 rkl extra virgin- oliiviöljyä
1-2 tl chilijauhetta tai hieman tuoretta chiliä hienonnettuna
1 tl suolaa

 • Yhdistä ainekset kulhossa ja sekoita kunnolla.
 • Peitä kulho kelmulla ja anna maustua huoneenlämmössä tunnin pari.
 • Itse siivilöin lopuksi liiat nesteet pois, koska tomaateista tuli niin paljon nesteitä. Tätä ei ollut ohjeessa, mutta suosittelen tekemään.
Uunissa kypsenneltiin vielä Oolannin vohveliperunoita ja sipulirenkaita. Jos tuossa olisi ollut vielä joku kunnon salaatti niin ateria olisi ollut ihan täydellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti