Translate

tiistai 29. tammikuuta 2013

Lohimedaljongit


Lohimedaljongit ovat hyvä esimerkki raaka-aineen hinnoittelusta jossa kauppias hykertelee helpolla saamaansa katteennousua. Hinta pompsahtaa todella rankasti ylöspäin verrattuna pelkkään fileeseen tai kokonaiseen kalaan.
Medaljongin saa kuitenkin tehtyä muutamalla helpolla terävän veitsen viillolla joten suosittelen tekemään ne itse.
Kokonaista lohta olen ostanut tasaisin väliajoin ja aluksi niiden pahoinpitelyksi muuttuneen fileoinnin seurauksena meillä syötiin yleensä lohikeittoa. Muutaman vinkin avulla fileointi on alkanut sujua jo hieman paremmin. Paino sanalla hieman.

Hyviä vinkkejä fileointiin saa esim. Aki Wahlmanin "Mitä tänään syötäisiin"- ohjelman vinkkiosiosta täältä.
Itse ohjelmaa en juurikaan seuraa runsaiden puolivalmisteiden käytön vuoksi mutta tämä kalankäsittelyvinkki on mainio. Kuvissa vilahtaa myös allekirjoittaneen unelmafileointiveitsi Globalilta. Ja tarkkaan kun katsot niin kalan alla oleva paperi katoaa ja ilmestyy aina mystisesti kuviin ja siitä pois.
Toinen hyvä video löytyy täältä (Makupalojen kaksikolta).

Ja itse medaljonkien paistamisesta. Paista uunin yläosassa ja käytä lämpömittaria. Kala kypsyy optimilämpötilaan 5-7 minuutissa ja kala jatkaa kypsymistä uunista ottamisen jälkeenkin. Itse otin medaljongit uunista kun lämpötila oli hieman alle 60 astetta mutta lämpötila nousi yli 80:een (!) muutamassa minuutissa. Keittiömestarit suosittavat kalan optimilämpötilaksi 48 astetta mutta se on omaan makuun liian raa'an tuntuista. Onneksi medaljongit eivät maistuneet kuivilta vaikka lämpötila menikin täysin pitkäksi. Ole siis tarkkana äläkä ainakaan seuraa Hesarin ohjetta jossa medaljonkeja paisteltiin uunissa lähes puoli tuntia.

Meillä medaljongit nautittiin tällä kertaa salaatin ja voipottujen kanssa.

Lohimedaljongit

Kokonainen lohi tai valmis filee (nahkalla)
Suolaa
Mausteita
Sitruunanmehua
Parmesan- tai Grana Padano- juustoa raasteena
Oliiviöljyä

FILEOI kala ja POISTA kylkiruodot sekä pystypiikit. JÄTÄ nahka poistamatta! TEE fileestä medaljonkeja viiltämällä joka toinen viilto nahkaan asti ja joka toinen läpi asti. Leikkuuvälillä saat määriteltyä medaljonkien paksuuden. Itse olen leikannut noin parin-kolmen välein. TAITA medaljonki auki ja MAUSTA haluamillasi mausteilla ja/tai suolalla (meillä oli jotain valmista kalamaustetta joka on suurimmaksi osaksi suolaa joten en lisännyt itse suolaa). PURISTA hieman sitruunamehua medaljongeille ja RAASTA päälle juustoa. PIRSKOTA hieman oliiviöljyä lopuksi kalojen päälle. PAISTA uunin yläosassa 200-225 asteessa kunnes juusto on sulanut ja kala kypsää.

2 kommenttia:

 1. Meidän perheen vakkariruokia, hyvää! Ja todellakaan ei kannata ostaa valmiiksi leikattuja medaljonkeja tiskistä. Vaikka sitäkin on tullut joskus nuorempana tehtyä, ennen kuin kauppias näytti kuinka ne leikataan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on tosi hyvää :) Meillä jopa lapsetkin tykkää. Onneksi kalasta muutenkin.

   Mekin ostettiin joskus pekoniin käärittyjä kanan rintafileitä ja kotona vilkaistiin kuittiin. Kilohinta oli aika paljon kovempi verrattuna siihen, että olisi ostanut tarpeet ja käärinyt ne nyytit itse :) Näin sitä ihminen oppii.

   Poista