Translate

maanantai 28. tammikuuta 2013

Pekonikuorrutettu kalkkunanfilee yrttitäytteellä


Johan on ruokalajin nimellä pituutta! Sarjassamme "ensimmäistä kertaa ikinä" vuoron sai tällä kertaa kokonaisen fileen täyttäminen ja sitominen. Ja hyvinhän se onnistui sitten loppujen lopuksi.

Kalkkunan liha on itsessään rasvatonta ja pekoniin kääriminen sai sen pysymään mehukkaana. Yrttitäyte oli myös hyvä vaikkakin rosmariinia ropsahti pienen lukihärön takia reilusti ohjeen määrää enemmän.
Ohje on mainiosta Weber's way to grill- kirjasta jota suosittelen kaikille vähääkään grillauksesta kiinnostuneille. Kirja on englanninkielinen ja varsin kattava teos. Kirjasta saa hyviä vinkkejä ja ohjeita itse grillaukseen ja tietenkin ohjeita alkuruuista jälkkäreihin ja kaikkeen siltä väliltä.

Teimme tämän ihan perusuunissa sisällä ja hyvin onnistui. Tätä tulee varmasti kokeiltua myös grillissäkin kesällä, sen verran hyvää tästä tuli.
Kompastuskiviä on fileen leikkaus, sitominen ja täytteen oikea koostumus. Meillä ne onneksi onnistuivat tällä kertaa ilman suurempia murheita.

Yritin parhaani mukaan selostaa pekonin latomista ristikkäin fileen päälle. Se osoittautui aika haastavaksi mutta en itse ottanut työvaiheesta kuvaa enkä halua käyttää luvatta kirjassa olevaa kuvaa. Toivottavasti onnistut. Jos ohjeesta ei saa otetta niin ota rohkeasti yhteyttä.
Jos ihmettelet ohjeen määriä niin ne ovat muunnettu Us cup- mitoista desilitroiksi.

Pekonikuorrutettu kalkkunan filee yrttitäytteellä

4-6 henkilölle
Esivalmisteluaika noin 30min
Valmistusaika 1 - 1.5 h
Tarvitset: Paistinarua, lihalämpömittarin

Täyte

3,5 dl tuoretta vaaleaa leipää murennettuna
0,6 dl kanalientä (tein fondista)
1 rkl hienoksi pilkottua valkosipulia
2 tl hienoksi pilkottua rosmariinia (ei puumaista vartta)
2 tl oreganoa
1 tl sitruunankuorta raastettuna ja pilkottuna
1/2 tl suolaa
1/2 tl jauhettua mustapippuria

Lisäksi

Paketti pekonia (12 viipaletta)
1 luuton ja nahaton kalkkunan rintafilee n. 1 kg
 1. Siisti filee tarvittaessa (poista kalvo) ja leikkaa se keskeltä halki lähes kokonaan (EI siis läpi asti!!). Huomioi lihan syiden suunta niin, että valmiista kääröstä leikattaessa voit leikata syitä vasten. Levitä filee auki ja nuiji se kahden tuorekelmun välissä tasaiseksi.
 2. Tee täyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset keskenään. Täytteen tulisi olla kosteaa ja hieman valuvaa, mutta ei vetistä  tai liian löysää. Lisää tarvittaessa kanalientä (itse laitoin enemmän kuin ohjeessa).
 3. Levitä täyte fileelle niin, että jätät pienen kaistaleen reunoilta täyttämättä.
 4. Rullaa filee sylinterinmuotoiseksi ja varo samalla ettei täytettä valu ulos.
 5. Aseta pekoniviipaleet pöydälle niin, että niitä on kuusi alhaalta ylös katsottuna "päällekkäin" kahden kappaleen pareina. Eli tarvitset siis 12 siivua pekonia. Aseta yksi siivu pöydälle ja toinen sen jatkoksi niin, että siivut ovat pari senttiä päälleikkäin. Tämä on se keskikohta johon filee laitetaan. Näiden yläpuolelle samanlainen pari jne. kunnes sinulla on kuusi kerrosta (ei siis varsinaisesti päälleikkäin vaan ikäänkuin tiivis ritilä pöydällä). Vaikea selittää, helppo tehdä.
 6. Aseta täytetty filee pekonien keskiosaan (eli siihen kohtaan jossa pekonisiivut ovat vähän toistensä päällä). Fileen tulee olla kello kuuden asennossa pekonien päällä. Nostele pekonit ristikkäin fileen päälle niin, että koko filee peittyy.
 7. Sido paistinarulla filee 4-6 kohdasta. Sido viimeiseksi myös yksi naru pituussuunnassa laittaen se aiempien narujen alta. Ai mistä saa paistinarua? Muunmuassa täältä mutta mikä tahansa värjäämätön puuvillalankakin käy.
 8. Paista 225- asteisessa uunissa 1-1,5h tai niin kauan kunnes sisälämpötila on 75 astetta. Kannattaa kääntää filettä välillä jotta alapuolikin saa väriä. Huomioi, että lämpötila nousee muutamalla asteella uunista ottamisen jälkeen. Älä tökkää lihalämpömittaria täytteeseen vaan paksuimpaan kohtaan lihassa.
 9. Anna fileen levätä hetki ja leikkaa paksuiksi viipaleiksi.

2 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tää oli kyllä hyvää. Lisukkeena syötiin vaan salaattia ja lapset söi riisiä. Lapset tosin ei tykänny täytteestä mutta liha maistui.
   Veikkaan, että hiljaisella tulella kärtsättynä olisi aika jees grilliruoka kesällä.

   Poista