Translate

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Piirakka Jamie Oliverin tapaan


Katsoin joulukuussa Jamie Oliverin jonkun jouluruokaohjelman ja kiinnitin huomion purjopiirakkaan, johon voi laittaa jämälihoja. Itse piirakkaa nyt jo syöneenä voin todeta, että olisi mennyt mainiosti alas ihan kasvisversionakin.
Englantilaistyylisen piirakan teko on ollut ajatuksissa jo pitkään ja tässä sitä nyt sitten tuli kokeiltua. Piirakassa voitaikina laitetaan vain piirakan päälle. Se ikäänkuin peitellään voideltuun vuokaan kumotun täytteen päälle.

Ohjeesta poiketen käytettiin vähemmän purjoa ja jätimme kastanjat ja salvianlehdet pois. Taikinan kanssa meinasi vanhanaikaiset kun meillä ei ollut yhtänäistä voitaikinalevyä vaan ainoastaan pikkulevyjä. Niistä koitettiin parsia kasaan yhtenäinen taikina joten ulkoasu ei ole ihan paras mahdollinen.

Onkohan tässä vaiheessa noloa paljastaa, että ruuan ylivoimaisesti paras osuus oli täytteen valuttamisesta syntynyt kastike? Maut olivat muutenkin todella kohdillaan, mutta itse en pitänyt kinkun suutuntumasta. Oli jotenkin sitkeää, mistä lie johtunut? Tätä voisi kokeilla myös kalkkunalla, kanalla, kalalla tai ihan vain kasviksilla. Teemmekö tätä uudelleen? Jonain versiona aivan varmasti.

Jamie tarjosi tämän herkun herneiden kanssa joihin laittoi voita, sitruunan mehua, pippuria ja suolaa. Meillä ei herneitä ollut joten keitettiin riisiä.


Purjopiirakka

2 kg purjoa pilkottuna ja pestynä (vihreä osa pieneksi, valkoinen osa vähän isommiksi )
Jämälihoja haluttu määrä (kalkkunaa, kinkkua, kanaa...)
2 siivua pekonia pilkottuna
Voitaikinalevy
n. 1 l kanalientä
2-3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
1 rkl löysäksi sekoitettua ranskankerman ja kuohukerman sekoitusta
Mustapippuria rouheena
Suolaa
Tuoretta timjamia
(Muutama tuore salvianlehti)
(12kpl kastanjoita murskattuna)

ANNA pilkotun pekonin ruskistua hieman pannulla ja LISÄÄ voi ja oliiviöljy. KAADA sekaan pilkotut purjot ja hyppysellinen suolaa ja mustapippurirouhetta. HAUDUTA kannen alla keskilämmöllä puolisen tuntia tai niin kauan, että purjo on pehmentynyt. LISÄÄ lihat ja sekoita. LAITA joukkoon pari kukkuraista ruokalusikallista vehnäjauhoja ja sekoita. LISÄÄ kuuma kanaliemi (niin paljon, että kaikki juuri ja juuri peittyvät) ja laita levy täydelle teholle. LISÄÄ ranskankerman ja kuohukerman sekoitus. Kun seos poreilee mukavasti TARKISTA MAKU ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. KUMOA kattilan päällä olevaan lävikköön ja anna valua rauhassa. KAULITSE valmisvoitaikina jauhotetulla pöydällä (ota puoli h ennen pakkasesta pöydälle. Jos haluat niin lisää joukkoon 12 kuorittua ja murskattua kastanjaa ja muutama salvianlehti ja käännä taikina päälle ja kauli taas varovasti.) KAADA täyte voideltuun uunivuokaan ja aseta taikina päälle. "PEITTELE" hyvin. VIILTELE kevyesti veitsellä (ei läpi asti) ja VOITELE kananmunalla. PAISTA 180-asteisessa uunissa 30-40 min.

TARJOA keitettyjen herneiden (päälle voita, sitruunamehua, pippuria ja suolaa) ja valutetun ja lämpimän kastikkeen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti