Translate

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Paahdettu valkosipulikeitto, karitsan kare, puikulaperunamuusi ja punaviinikastike

Muuten hyvä, mutta liian roseeta.

Muusintekokone. Reikälevy puuttuu kuvasta, olisikohan pesussa?
Pääsiäisen ruokia osa II. Ostin aikoinaan pakasteena karitsan karetta ja nyt pääsiäisen aikaan sitten tuli kokeiltua.

Täytyy tunnustaa, että pitkäperjantaina tehty karitsan paahtopaisti teki meillä paremmin kauppansa ja itse luulenkin, että kareista tulee parhaita grillaamalla. Täytyy kesällä kokeilla.

Hyviä näistäkin tuli, tosin ensimmäinen rivistö jäi liian roseeksi ja käytinkin niitä uudelleen pannulla.

Valkosipulikeitto ei ollut lasten makuun ja jälkikäteen ajatellen valkosipulia ei olisi tarvinnut laittaa ihan niin paljon kuin laitettiin. Keitto jäi hieman liian löysäksi, mutta onneksi maku ei ollut liian voimakas. Tosin illalla alkoi huomata tutun maun nousevan suuhun.
Onko se toisaalta ihme kun keittoon tuli kolme KOKONAISTA valkosipulia? Luit oikein, ei siis kynttä vaan kokonaista valkosipulia. Tosin uunissa paahtaminen pyöristää makua, mutta siltikin...

Punaviinikastike oli aikaavievä, mutta helppo tehdä. Siitä tuli sellaista tuhtia kastiketta ja maku oli todella runsas. Mieleen tulikin sellainen ravintoloissa tarjottava kastike jota on lautasella vain lusikallinen.

Perunamuusi tehdään meillä normaalista poiketen. Meillä ei oikein vatsat kestä sellaista tehosekoittimella tehtyä kuohkeaa muusia (vatsat turpoavat valtaviksi palloiksi) joten olen etsinyt vinkkejä "ravintolamuusin" tekoon eli silkinpehmeään, mutta silti maistuvaan muusiin.

Meillä tehdään nykyisin muusi käyttämällä vanhaa marjasurvinta tai mikä-lie-onkaan. Tässä lyhyt oppimäärä muusin tekoon ja suosittelen kokeilemaan jos perheenne vatsoille "normaali" muusi ei sovi.

Hyvä perunamuusi

  • Käytä muusiin puikulaperunoita.
  • ÄLÄ lisää keitinveteen suolaa.
  • Kun perunat ovat kypsiä anna niiden höyrystyä rauhassa muutaman minuutin (pidä ne lävikössä kattilan yllä kun olet kaatanut veden pois)
  • Aja muusi hiutaleeksi käyttämällä vanhaa marjasurvinta.
  • Lämmitä maitoa, kermaa ja voita kattilassa ja lisää vähitellen muusin sekaan koko ajan sekoittaen.
  • Lisää lopuksi suola.
Voita ei voi koskaan laittaa liikaa, mutta älä laita liikaa nestettä, koska muuten muusista tulee helposti vetinen. Maito ja kerma on siis hyvä lisätä lämpimänä.

Paahdettu valkosipulikeitto

3 kpl kokonaisia valkosipuleita
1 shalottisipuli

2 isoa rosamundaperunaa

3 dl kanalientä
3 dl valkoviiniä

2 dl kermaa
2 dl maitoa
suolaa

valkopippuria
sitruunanmehua

oliiviöljyä

  • 
Kääri valkosipulit kunnolla folioon ja paahda uunissa 180 asteessa noin 40 min. 
  • Hienonna shalotti ja leikkaa perunat pieniksi paloiksi. 
  • Kuullota perunoita ja shalottia hetki kattilassa ja lisää sitten kanaliemi (kuumana) ja valkoviini.
  • Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. 
  • Ota valkosipulit uunista ja anna jäähtyä hetki, leikkaa niistä sitten päät pois ja purista sipulin ”liha” keiton joukkoon. 
  • Laita keitto yleiskoneeseen ja aja sileäksi. 
  • Siivilöi keitto takaisin kattilaan, lisää maito ja kerma ja mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. 

Karitsan kare

2 lampaan/karitsan karetta

Marinadi:
oliiviöljyä

Dijon-sinappia
valkosipulia
rosmariinia

tuoretta timjamia
tuoretta minttua

  • Puhdista kareet kalvoista ja marinoi lihaa 1vrk jääkaapissa tai minimissään 2h huoneenlämmössä.
  Nosta kareet ajoissa huoneenlämpöön ennen paistamista.
  • Pyyhi marinadi lihan pinnasta ja paista nopeasti kuumalla pannulla öljy/voi-seoksessa kauttaaltaan. 
  • Laita uunipellille ja 220- asteiseen uuniin 12-15 minuutiksi. Sisälämpötila n. 54 - 55 astetta jos käytät lämpömittaria. Ole tarkkana mittarin laittamisen kanssa ettei se osu luuhun.
  • Ota kareet uunista ja kääri folioon 5-10 
minuutiksi. Leikkaa "tikkareiksi" eli luiden välistä annospaloiksi.

Punaviinikastike

voita

öljyä

liha- tai kanalientä
lampaan perkuujätteitä tai luisia lihanpaloja kourallinen

3 pientä salottisipulia
 tai 1 banaanishalotti
1 laakerinlehti

½ pulloa Pinot Noir punaviiniä
minttuhyytelöä

1dl kermaa
vehnäjauhoja (tai maizenaa)

  • Laita kattilaan voita ja öljyä, lisää lampaan perkuujätteitä tai 
luisia lihapaloja. Käristä hetki, lisää pilkotut sipulit, laakerinlehti ja viini.
 
  • Keitä hiljalleen kasaan niin, että nestettä on jäljellä n. 1dl. 
  • Lisää 5-7 dl
 liha- tai kanalientä (lämmitettynä), keitä kasaan niin, että nestettä jäljellä n. 2 dl.
  • Siivilöi, lisää 
maun mukaan minttuhyytelöä, suurusta kerma-vehnäjauhoseoksella (tai maizenalla) ja kiehauta. 
  • Lisää lopuksi nokare voita ja vatkaa kiiltäväksi. Tarkista maku ja lisää
 tarvittaessa pieni loraus vasikanfondia.

6 kommenttia:

  1. Tuosta valkosipulikeitosta tuli mieleen, et mä olen yrittänyt etsiä hyvää reseptiä jonkin aikaa. En tiedä mikä niissä on tökkinyt, vai eikö vain ole ollut nyt "tilausta" valkosipulikeitolle, mutta ei ole vielä tullut tehtyä. Onnistuessaan kyllä hieno alkuruoka!

    Ja hei muuten, paahdetut valkosipulit... mmmm, ootteko kokeillut - ne on hyviä! :)

    VastaaPoista
  2. Toi oli parasta valkosipulikeittoa mitä oon syöny (ehkä siksi etten ole ennen syönyt) :)

    Tuohon kun paahdoin valkosipulit niin kaikki meni keittoon. En siis maistanut erikseen...

    Maku kyllä pehmeni tosi paljon, en tuollaiseen keittoon kyllä uskaltaisi laittaa esim. raakana murskattuna niinkuin muistaakseni eräs nimeltä mainitsematon Sami Garam jossain ohjeessaan teki (en kyllä ihmettele yhtään)

    Ollaan joskus tehty uunijuuresten seassa kokonaisia kynsiä ja ne on ollu tosi hyviä. Oliiviöljyssä ensin ollaan pyöritelty. Sitähän sää kysyit :)

    VastaaPoista
  3. Kuullostaa hurjalta tuo raaka valkosipuli! =:o

    En nyt muista tarkalleen, kuinka ollaan tehty noita valkosipuleita, joten sovella jos haluat kokeilla: Eli kokonaisesta valkosipulista leikataan hattu veks ja laitetaan sipuli folion sisään. Siihen leikattuun kohtaan laitetaan kunnon nokare voita ja ripaus suolaa. Sitten sinne uuniin en muista mihin lämpötilaan (200 ?) joksikin aikaa (?), että sipulit pehmenee. Tosi hyvänmakuinen lisuke just esimerkiksi lihalle. Niitä kynsiä voi syödä suoraan siitä sipulista haarukalla. Ravintolassa oon joskus ekan kerran maistanut ja sit on pitänyt tehdä kotonakin. Suosittelen kokeilemaan! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos :)

    Noita pitää kokeilla, nimittäin tuo mun tyyli paahtaa ne kokonaisina ei ihan toiminut niinkuin ajattelin. Mä luulen, että tuo voi on siinä se onnistumisen salaisuus sen kanssa, että leikkaa jo ennen uunitusta sen "hatun" pois.
    Voisin veikata, että kun kesän ekat pihvit menee grilliin niin tuota tehdään lisukkeeksi :)

    VastaaPoista
  5. Grillatun ruuan lisukkeena varmaan tosi hyvää. Kerro sit kuinka onnistui! :)

    VastaaPoista