Translate

lauantai 11. elokuuta 2012

Kantarellirisotto

Risotto. Mielikuva tästä on sellainen kuiva, hernemaissipaprikaa ja jauhelihaa sisältävä yrjöpuuro.
Tai ainakin oli siihen asti kunnes sain hyvän ohjeen ja vinkit kuinka aito ja oikea risotto tehdään.

Ja on muuten ruokana aivan mahtava. Loistavan siitä tekee se, että siihen voi sesongin mukaan heitellä sekaan melkein mitä tahansa herneistä tuoreeseen basilikaan. Tähän vuodenaikaan risottoon voi lisätä otsikon mukaisesti kantarelleja.

Monissa tv-ohjelmissa julkkiskokit yleensä varoittelevat, että risoton tekemisen oppimiseen menee vuosia ellei vuosikymmeniä. En sitten tiedä millaista taivaan mannaa heidän tekemänsä risotto on mutta näin muutamankin kerran tehneenä voi sanoa, että omissakin tuotoksissa maku on ollut ensiluokkainen.

Muutama kompastuskivi valmistamisessa on. Oikean kypsyyden oppii vain maistamalla...monesti. Riisin ei kuulu olla sellaista puuromaisen pehmeää, mutta se ei myöskään saa jäädä niin raa'aksi, että se jää syödessä hampaisiin kiinni. Selkeä purutuntuma taitaa olla se termi, jota ammattilaiset käyttävät. Vähän niinkuin pastassa siis.

Toinen harjoittelun kautta opittava asia on oikea koostumus siinä vaiheessa kun riisi on kypsää ja risotto menee hetkeksi huilaamaan. Ei puuroa, mutta valuva on se mitä tavoitellaan.

Niin ja nesteenä voi sitten käyttää vettä, valkoviiniä, kana/liha/kasvislientä. Juustona käytän Parmesanin sukulaista Grana Padanoa, koska se ei ole ihan niin vahvanmakuista kuin Parmesan.

Kantarellirisotto

1 litra kantarelleja
voita paistamiseen

oliiviöljyä 2-3 rkl
1 punasipuli
3 dl risottoriisiä (Carnaroli on laadukasta mutta kallista. Risellan vastaava on ihan ok)
1 litra kana- tms. lientä kuumana
50 g voita
puoli pakettia Grana Padano- juustoa raasteena

  • Puhdista ja pilko sienet. Paista ne kypsäksi omassa pannussaan reilussa voissa.
  • Pilko sipuli pieneksi ja kuullota oliiviöljyssä mieluiten kasarissa tai muussa korkeareunaisessa pannussa. Älä ruskista.
  • Lisää riisi pannulle ja kuullota hetki. Älä ruskista. Ainakin Risellan risottoriisi muuttuu silminnähden läpikuultavaksi hetken kuullotuksen jälkeen. Carnarolissa muutos ei ole yhtä silmäänpistävä.
  • Lisää kuumaa lientä erissä. Voit aloittaa esim. muutamalla desillä. Aina kun neste on imeytynyt/haihtunut lähes kokonaan niin lisää nestettä. Nestettä lisätään niin kauan kunnes riisi on kypsää. Lisää lopussa varovasti ettei risotto jää liian löysäksi. Nesteen pitää koko ajan kiehua tai oikeastaan rauhallisen leppoisasti porista.
  • Maistele useasti! Kun riisi ei enää narsku hampaissa, mutta on selkeästi purtavissa vielä niin ota pannu pois levyltä. Aikaa menee liedestä ym. muuttuvista tekijöistä johtuen vartista pariinkymmeneen minuuttiin.
  • Sekoita joukkoon voi ja juustoraaste. Samalla voit lisätä joukkoon toisessa pannussa valmistuneet sienet. Anna levähtää hetki. Huomioi, että voi ja juusto suurustavat risottoa, joten pyri siihen ettei sinulla ole kuivunutta risottoa lautasella kun levähdysvaihe on ohitse. Pyri siis sellaiseen suhteellisen valuvaan lopputulokseen mutta muista, että joulupuuro on eri ruoka.
  • Nauti heti! Risotto ei odota syöjäänsä vaan syöjä risottoa. Raasta halutessasi pinnalle hieman juustoa.

4 kommenttia:

  1. Nam, herrkkkkua on kyllä tuo ruoka! Ei vaan kovin usein jaksa tehdä.. vaan ihan erityistilanteissa, jos on vaikka vieraita. Mutta tuskin koskaan oman perheen kanssa. Vähän hölmöä kyllä. :)

    Mutta mun mielestä pastan oikean kypsyyden löytäminen on vaikeampaa kuin risoton. Se menee niin paljon helpommin ylikypsäksi. Ainakin mulla.

    Pakastimessa on vähän kanttarelleja, mutta mä tykkään niistä niin paljon, että en raaskisi niitä sieltä olla koko ajan käyttämässä... :D Pitäiskin suunnata taas metsään, jos sais lisää herkkuja! :)

    VastaaPoista
  2. On joo tosi hyvä ruoka. Mä en oo uskaltanu vielä pyytää vieraita maistamaan kun ensin on pitäny harjotella omalle porukalla :D

    Mutta onhan tuo mahtava alkuruoka esim. illalliselle. Tai ihan pääruokakin...

    Kyllä itelläkin noi kypsyydet on jatkuvaa maistelua. Pastaa ollaan tehty sen verran paljon, että se alkaa olla omaan makuun juuri sopivaa. Tiedä sitten onko se sellaista kuin pitäisi, mutta hyvää se ainakin on :D
    Paitsi jos lasten komentelu ulkoa kestää liian kauan niin huonosti käy :)

    Meilläkin on vielä metsään mentävä. Jotenkin noi kantarellit on vaan niin hyviä. Vasta kun näin aikuisiällä on oppinu niitä syömään niin pitää sitten syödä senkin edestä mitä on ennen nirsoillut. Olisi hienoa oppia hyödyntämään muitakin sieniä, mutta yksi kerrallaan :)

    Jos sulla on jotain herkkureseptiä noille kanterelleille niin pistä jakoon :)

    VastaaPoista
  3. Juu, ei se oo niin sekunnilleen, jos omassa suussa maistuu hyvälle! :) Viimeks taidettiin tehdä risottoa joskus pääsiäisen aikaan, karitsan kaveriksi. Muistaakseni onnistui hyvin, oltaiskohan otettu pakastimesta suppilovahveroita siihen..? Siinä on muuten toinen sieni, joka kannattaa ottaa repertuaariin jo tänä syksynä tuon kanttrellin lisäksi. Niitä alkaa varmaan kohta olla. Ovat helppoja tunnistaa ja laittaa. Maistuvatkin vähän samantyyppiselle ku kanttarelli. :)

    Mitään reseptejä ei oo. Meidän lempparisieniruoka taitaa olla se pekoni-sienipasta. Eli pekonia paketti pilkottuna pannulle tirisemään, sekaan silputtu sipuli, kuullotetaan ja sit perään sienet ja kypsennellään hetki. Lopuks vaan suolaa ja pippuria ja ranskankermaa/kermaa. Sienikeitot on kans hyviä, sellaiset kermaiset. :)

    VastaaPoista
  4. Pitääkin muuten kokeilla noita suppiksia. Koskaan en oo edes maistanu. Kiitti vinkistä!

    Ja toi pasta menee kokeiluun aivan takuuvarmasti. Hassua muuten...mietin siinä sieniä paistaessa, että tähän saattaisi sopia pekoni tosi hyvin :D

    Mulla on yksi kantarellikeiton ohje odottelemassa tekemistä. Saa nähdä saanko aikaiseksi :)

    VastaaPoista