Translate

tiistai 1. tammikuuta 2013

Parasta pikaruokaa


Uunissa kokonaisena kypsennettyä siikaa. Voiko enää parempaa, helpompaa ja nopeampaa ruokaa olla? Jos vastasit kyllä niin vinkkaa ihmeessä!

Kalan sisään tungin ruohosipulia, tilliä ja voinokareita. Voin käyttäminen oli ihan uusi kokeilu ja kannatti todella. Yrteistä irronnut maku sekoittuneena luomuvoihin oli aivan mainio. Kemian avulla senkin joku osaa varmaan selittää miten kalan sisään tungetut yrtit luovuttavat juuri sopivasti makua peittämättä kuitenkaan hienon vaalean kalan ominaismakua.
Sitruunaa ei kaapista löytynyt joten sitä ei tällä kertaa ollut laittaa. Se olisi kyllä varmaan viimeistellyt tämän ruuan vieläkin paremmaksi.

Lisäksi keitin riisiä. Tarkoitus oli tehdä tillivoita, mutta tilliä ei riittänyt kuin pienet määrät kalojen sisään. Laitan kuitenkin ohjeen tähän, koska joskus aion kokeilla kyseistä lisuketta.

Ja jottei kaikki menisi ihan kuin elokuvissa niin unohdin laittaa inkivääriä kalan sisälle. Valkosipulikin voisi muuten pienenä määränä sopia hyvin.

Kokonaisena kypsennetty siika ja tillivoi

2-3  kokonaista (mieluiten pienehköä) siikaa puhdistettuina (muista suomustaa)

Hyvälaatuista merisuolaa
Mustapippuria

Nippu tilliä ja/tai ruohosipulia

Muutama voinokare
(
muutama lastu tuoretta inkivääriä)

PYYHI peratut ja suomustetut kalat kuiviksi ja puhtaiksi talouspaperilla. LEIKKAA kylkiin terävällä veitsellä pienet viillot. MAUSTA kala sisältä ja ulkoa huolellisesti suolalla ja mustapippurilla. TÄYTÄ kalan vatsa tillinoksilla, voinokareilla ja inkiväärilastuilla. (SULJE kalat cocktail-tikuilla tai varrastikuilla.) NOSTA kalat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Kun kalan liha irtoaa hyvin ruodoista ja nahka on irtonainen, kala on kypsää. Mittaria käyttävä odottelee vajaaseen kuuteenkymppiin tai tasan siihen muttei mielellään paljoa ainakaan yli. TARJOILE kala tillivoisulan ja mieleisesi lisukkeen kanssa.



Tillivoisula

100 g voita

1 dl hienonnettua tilliä

ripaus sokeria


SULATA voi kattilassa ja NOSTA kattila liedeltä. SEKOITA joukkoon tillisilppu ja PYÖRISTÄ maku sokerilla.

4 kommenttia:

  1. Eipä oo tullut ikinä laitettua uunissa kokonaista kalaa. Höh! Kiitti vinkistä! :)

    VastaaPoista
  2. Mekin ollaan aina jostain syystä vältelty. Nyt sitten ollaan kokeiltu lohella ja siialla. Totuuden nimissä täytyy sanoa, että siika oli parempaa.
    Nahkan saa helposti sivuun ja tällä kertaa ruodotkaan ei paljoa vaivannut kun annoin kalan kypsyä niin hyvin, että ruoto lähti nostamalla pois.
    Nahka suojaa kyllä tosi hyvin kuivumiselta joten kala on mehukasta.
    Niin ja pikkusiiat on jotenkin paljon parempia kuin isot kasvatetut. Niissä isoissa on sellainen meidän naisväen mielestä ällö rasvakerros mahassa :)

    VastaaPoista
  3. Tillivoita pitääkin kokeilla, olisi varmaan täydellistä. Villisiika / pikkusiiat olisivat ihanaa, mutta niitä on harmillisen harvoin tarjolla. Sitä isoa kasvatettua ei olla pitkään aikaan edes ostettu - sama ällö rasvakerros täälläkin kaihertaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kala on meillä sellaista ruokaa mitä lapset syö kaksin käsin. Ja itsekin tykätään. Kesällä varsinkin savustellaan tosi paljon :)

      Siika ja kuha ovat harvinaisia herkkuja ja pitääkin ihmetellä miksi kauppiaat tarjoaa vain sitä pelkkää norjanlohta. Muurrrr! Ja ne isot rasvaiset siikaköllykät on ihan karseita. Nämä tämänkertaiset löytyivät pakkasesta kun kesällä ostin vähän reilummin kun sattui olemaan kerrankin K-kaupassa myynnissä.
      Meillä on täällä kaksi järveä ihan vieressä ja haaveissa onkin ostaa joku pikkupurtilo jotta päästäisiin itse kalaan.

      Poista