Translate

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Mukavasti tulinen kanakeitto


Tänään mentiin rohkeasti out-of-cookbook. Jääkaapissa broilerin ohuita fileitä ja tarkoituksena tehdä kanakastike. Ja aivan omasta päästä. No siinähän kävi tietysti niin, että lasten makuun ruoka oli liian tulista. Ei se mitään, pois pelko, ahdistus ja masennus!
Päätin kehitellä ruuasta kanakeiton ja kyllä kannatti! Kastike sai maustua jääkaapissa yön yli ja ihme tapahtui. Kun kastike oli tuunattu keitoksi niin se kelpasi lapsillekin.

Ja mikä hienointa, tässä on yksi ensimmäisistä täysin omista ohjeistani ikinä.

Vaikka ohjeen mukaan ruuan valmistamiseen menee toista vuorokautta ja työvaiheita on lähes miljoona niin ruuan voi toki tehdä kerrallakin valmiiksi.
Omasta mielestäni kuitenkin yön aikana jotain tapahtui, koska kastike muuttui paksummaksi vaikka sen lämmitti ja maku oli pyöreämpi.

Määrien suhteen yritin laittaa ohjeeseen samoja määriä mitä itse käytin, mutta kannattaa laittaa oman maun mukaan. Tämä ruoka tehtiin viskomalla löysällä ranteella mausteita ruokaan. Älä säikähdä monimutkaisen näköistä ohjetta. Ruoka on todella helppo tehdä.

Ohjeessa mainittua Shiracha-kastiketta saa jo perusmarketeistakin (ainakin Prismoista). Sen kanssa kannattaa olla to-del-la varovainen, on aikamoista tulilientä. Kannattaa silti jotain chilikastiketta käyttää jos ei ao. kastiketta viitsi lähteä ostamaan. Meillä ruoka ei pahemmin poltellut enää keittoversiona vaikkakin pieni miellyttävä polte kitalaessa tuntuikin. Paino sanalla miellyttävä.

Tätä ruokaa tehdään taatusti uudelleen! Ja nimenomaan keittona. Mitä tekisin toisin? Persiljasilppua meni kuvassa olevaan annokseen liikaa.

Tulinen kanakeitto

Kanan ohuita filepihvejä paketillinen (paketissa taisi olla 3 filettä)

Marinadi
(määrät arvioita)

Dijon-sinappia 1-2 tl
Valkosipulin kynsi pieneksi hakattuna
Öljyä 1 rkl
Mustapippuria ruoheena
Hunajaa 1 rkl
Soijaa 1-2 rkl
Sitruunanmehua tujaus, roiskaus tai loraus :)
Shiracha-kastiketta maun mukaan (Huom! todella tulista, voi käyttää muutakin chilikastiketta)
Basilikaa kuivattuna
Timjamia kuivattuna
Suolaa ripaus

PILKO kanat kuutioiksi ja SEKOITA kaikki marinadin aineet keskenään. SEKOITA kanoihin ja ANNA MAUSTUA noin tunti. Shiracha kastiketta laitoin ikäänkuin ketsuppia lasten ruoka-annokseen eli muutamia viiruja (5-7) kanojen päälle niiden ollessa marinointikulhossa.

"Keittopohja"

Sipuli pieneksi pilkottuna
Pari siivua pekonia pieneksi pilkottuna (Wotkin's)
Litra vettä
kanafondia 3 rkl (touch of taste)
Suurustamiseen vehnäjauhoja (Laitoin 3 kukkuraista rkl)
Sokeria ripaus
Ketsuppia 2-3 rkl
Kermaa puoli purkkia (pieni purkki)
Ripaus suolaa
Oliiviöljyä

KUULLOTA sipuli pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä. LISÄÄ pekonisilppu ja JATKA kuullottelemista keskilämmöllä. LISÄÄ marinoituneet kanat, nosta vähän lämpöä ja PAISTA hetki. LISÄÄ vehnäjauhot ja SEKOITA hyvin. SEKOITA kuumaan veteen kanafondi. LISÄÄ kuuma kanaliemi pienissä erissä ja SEKOITA koko ajan. MAUSTA. Anna pulputella rauhassa. Kanat pitää saada kypsiksi, samoin vehnäjauhot. Kerma kannattaa lisätä vasta ihan lopussa. JÄÄHDYTÄ ja SIIRRÄ jääkaappiin yöksi (tai jatka suoraan keitoksi valmistamista).

Keitto-osuus

1 porkkana ohuiksi tikuiksi leikattuna
Rakuunaa kuivattuna
Voita
Suippopaprikaa (puolikas)
Persiljaa silputtuna
Nuudelia (laitoimme 2 kiekkoa, enemmänkin olisi voinut laittaa)

TEE porkkanasta ohuita tikkuja ja KUULLOTA kypsiksi (kuitenkin niin, että jää purutuntumaa) pienessä kattilassa voissa ja LISÄÄ rakuunaa. NOSTA porkkanat kattilasta ja ota hieman rakuunavoita talteen (älä kaikkea) kaadettavaksi keiton sekaan. KUUTIOI suippopaprika. KEITÄ nuudelit ohjeen mukaan.
LÄMMITÄ edellisenä päivänä tehty keittopohja, LISÄÄ porkkanat, paprikat ja kypsät nuudelit. VIIMEISTELE persiljasilpulla. NAUTI.

7 kommenttia:

  1. Kanakeitot on herkkuja! Herkulliselta näyttää ja vaikuttaa tuo teidän keitto. Kanakeitosta on muuten kans helppo tehdä erilaisia versioita vaihtelemalla mausteita jne. Harvoin tulee pahaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietittiin itsekin, että esim. sun vinkistä meidän keittiöön löytänyt tuore inkivääri ei olisi ollut raastettuna ollenkaan huono lisä tuohon keittoon.
      Itse olen saanut lapsena niin paljon liha- ja jauhelihakeittoja ettei niitä meillä juuri syödä. Kalakeitto on tasaisin väliajoin ruokalistalla ja tästä lähtien myös kanakeitto.
      Borssikeitto oli kanssa törkeen hyvää.

      Pitää alkaa testailemaan tuon kanakeiton osalta eri variaatioita (yleensä varmaan sen mukaan mitä sattuu kaapista löytymään).

      Poista
    2. Meillä maut mätsää! :D Borssi on ihanaa, kun jaksaa nähdä sen pilkkomisen vaivan. Mun lempparikanakeittoon tulee kookosmaitoa ja limeä.

      Poista
    3. Ainiin ja että mun vinkistä inkivääri? :O No mutta! Sehän on hyvää. Raskausaikana sitä piti vältellä, enkä vieläkään oo uskaltanut syödä, kun en tiedä miten tuon yhden maha sietää... se on kyllä ehdoton mauste moneen ruokaan. Kokeilkaa hei thaisimpukoita kans!
      http://onnistain.blogspot.fi/2011/03/moules-marineres-thai.html

      Poista
    4. Mä löysin meiltä kaapin perukoilta ihan törkeen paljon aikanaan maksaneen yleiskoneen ja surruttelin sillä borssikeiton ainekset. Käsin ei olis kyllä tullu tehtyä. Ja koneellakin oli iso homma :)

      Inkivääri on tullut jäädäkseen meidän keittiöön, sillä saa kalakeittoonkin kivaa lisämakua.

      Simpukoita on täältä maalta hankala saada, yhden kerran olen nähnyt niitä "tuoreena" myynnissä.
      Haluttaisiin kyllä kernaasti maistaa (kumpikaan ei ole maistanut) ja uskoisin, että tykätään (tykkäsin etanoistakin). Nappasin ohjeen talteen jos niitä vaikka tulisi taas myyntiin. Kiitos vinkistä :)

      Poista
  2. Hyvän näköstä settiä,ja varmasti hyvääkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli kyllä hyvää. Taisi olla elämäni ensimmäinen kanakeitto jonka tein joten vertailupohjaa aiempaan ei ole. Tästä tykkäsi vaimo ja lapsetkin. Muksut on yleensä aika hyvä onnistumisen mittari makuasioissa...ja vaimo myös ;)

      Poista