Translate

lauantai 3. joulukuuta 2011

Loimulohi; Lohen loimutus

Loimutuksen alussa

Tällä tavalla lohesta saa mahtavan hyvää. Nuotion loimussa pinta on sopivasti paahtunut, ihan varovasti tummunut sieltä täältä  kalan lihan ollessa maukas, kostea ja juuri sopivan suolainen.

Tarvikkeet:

Lohifilee nahkalla, ruodot poistettu, mieluiten tasapaksu (meillä oli norjalaisesta lohifileestä leikattu isohko pala fileen keskeltä), suolattu karkealla merisuolalla 2h ennen loimutusta.
Lehtipuulankku (tai halsteri)
Koivun oksasta vuoltuja "nauloja"
Sitruunapippuria tai muuta kalamaustetta, voita
Voiteluun vettä, merisuolaa ja hunajaa

  • Kastele lankku, kiinnitä filee lankkuun puu"nauloilla" (koivusta tehdyt). Tee ensin lankkuun pienet kolot puukonkärjellä tai poraamalla ja hakkaa naulat kalan läpi HUOM! Älä käytä rautanauloja! Voit valmistaa kalan myös öljyllä voidellussa halsterissa.
  • Tee kunnon tulet. Loimutuksen aikana on tärkeää, että liekit ovat tarpeeksi isoja. Polta mieluiten lehtipuuta.
  • Oikea etäisyys nuotiosta on  niin, että kala on noin kirveenvarren päässä tulesta (kättä pitää pystyä pitämään kalan ja tulen välissä n.10-15s) 
  • Kuivaa kalan pinta ja laita halutessasi pieni määrä sitruunapippuria ja esim. loraus konjakkia lohelle. Itse laitoin myös voinokareita sinne tänne ja tämä osoittautui todella hyväksi lisäksi.
  • Laita kala loimuuntumaan niin, että mahdollisesti paksumpi osa on lähempänä tulta. MUISTA TUKEA HYVIN ettei lankku/halsteri kaadu!
  • Kalaa sivellään aika ajoin vesi/hunaja/suolalioksella (esim. 1 kpp vettä, 1-2 rkl suolaa ja 2 rkl hunajaa) 
  • Aika riippuu lohifileen paksuudesta, tulesta ym, mutta kypsyminen ottaa noin 1-2h. Kypsyyden voi todeta niin, että kokeilee irrottaa kalaa nahkasta. Kypsä kala irtoaa helposti. Kalan väri on myös muuttunut vaaleaksi. Hifistelijä tökkää digitaalisen lämpömittarin kalan paksuimpaan kohtaan. Kypsän kalan sisälämpötila on 55-60 astetta. 
  • Lopussa voi kääntää laudan ympäri hetkeksi aikaa jos näyttää siltä, että alapuoli kypsyy nopeammin.
Kaiken vaivannäön ja odottamisen jälkeen pöydässäsi komeilee parasta maistamaasi kalaa. Onnea yrittämiseen!

Syömistä vaille valmis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti