Tilattiin vaimon kanssa muutamia ruokakirjoja pieneen ja vaatimattomaan kokoelmaamme. Toinen oli telkkarissakin pyörivän ohjelman tiimoilta tehty Jamien 30 minuutin ateriat ja toinen Aglio & Olio. Lisäksi vaimo sai leivontakirjan.
Loistavaksi kirjahankinnaksi osoittautui Aglio & Olio. Selkokielellä kirjoitettu, paljon taustatietoa ja mielenkiintoisia yksityiskohtia makaroo...pastasta.
Suomessa vähähiilihydraattisten ruokavalioiden jalkoihin jäänyt pasta pesee kasvojaan mukavasti tässä kirjassa. Italialaisten tapa syödä pastaa jopa vain 75 g kerrallaan (pasta syödään monesti ennen pääruokaa alkuruoan jälkeen) on terveempi kuin suomalaisten "lautanen täyteen spagettia ja päälle litra pekonikermakastiketta"- tyyli.
Itse arvostan myös hyviä raaka-aineita, ruuanteon helppoutta (ja nopeutta) ja pidän ruokalajeihin ja niiden taustoihin tutustumisesta. Tarinoista ruokien takana. Jos itselläsi on samoja ajatuksia niin tämä kirja on juuri sinulle.
Vielä kun Suomesta saisi maukkaita tomaatteja muulloinkin kuin keskikesällä, oikeasti hyvää oliiviöljyä ja hyvälaatuisia kuivapastoja niin olisin onnellinen. Puhumattakaan usein kiiteltyä kuivattua peperoncino- chiliä. Jos joku tietää mistä saisi ostettua De Cecco-pastoja, Del Carminen oliiviöljyjä ja em. kuivattuja chilejä niin saa (ja pitää) vinkata.
Muistutuksena vielä, että oikeassa parmesan- juustopaketissa lukee aina Parmigiano Reggiano. Aina.
En tässä nyt lähde referoimaan koko kirjaa (vaikka mieli tekisikin), mutta muutama perusjuttu kuitenkin:
- Pastaa tulee varata noin 100-125g/syöjä (paino kuivana) jos pasta on pääruoka.
- Helppo muistisääntö keittoa varten on 100g pastaa, litra vettä ja 1 rkl (vähän suolasta riippuen) yhtä syöjää kohden. Pasta tulee siis keittää runsaassa vedessä johon lisätään reilusti hyvälaatuista karkeaa merisuolaa vasta kun vesi kiehuu. Älä lisää keitinveteen öljyä!
- Pasta lisätään kiehuvaan veteen kun suola on liuennut sekoittamalla ja pastaa sekoitellaan aluksi muutaman kerran ensimmäisten minuuttien aikana jolloin estetään kiinnitarttuminen.
- Tomaattipohjaisissa kastikkeissa kannattaa käyttää italialaisia tölkkitomaatteja (paitsi keskikesällä).
- Suomessa kastiketta käytetään paaaaaljon enemmän kuin Italiassa. Älä liioittele kastikkeen kanssa. Tarkoitus ei ole hukuttaa pastaa lautaselle. Voit säästää hieman pastan keitinvettä jos kastike on pannulla liian paksua ennen sekoittamista.
- Älä huuhtele pastaa keittämisen jälkeen vaan sekoita se pannulla tai tarjoiluastiassa kastikkeeseen heti kun pasta on valmista.
- Pasta syödään heti. Kun ruoka alkaa olla valmista, kutsu syöjät pöytään odottamaan.
Kirjasta kokeilin heti alkuunsa Spaghetti Napoletanaa, joka merkitsee italialaisille lapsille vähän samaa kuin kalapuikot suomalaisille.
Ohje on kahdelle, mutta kuten kirjassa muutenkin määrät ovat summittaisia. Kokeilemalla selviää.
Punasipulia (laitoin yhden kokonaisen)
Kokonaisia tölkkitomaatteja (tai esim. 4-5kpl kotimaisia.)
Basilikaa (tuoretta)
Nokare voita
Mustapippuria
Tarjoiluun
Parmesan- juustoa
- Kuullota pilkottua punasipulia pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia.
- Murskaa kokonaiset tomaatit kulhossa esim. perunanuijalla ja lisää pannuun. Lisää hieman suolaa. Jos käytät kotimaisia tomaatteja, lisää ropaus sokeria korostamaan tomaatin makua.
- Hauduta pannussa alhaisella lämmöllä 15 minuuttia. Lisää basilika.
- Anna jäähtyä hetki ja soseuta tehosekoittimella. Palauta pannuun muutamaksi minuutiksi. Jos kastike on vetistä anna hautua hieman pidempään.
- Tarkista maku ja lisää suola, pippuri sekä nokare voita. Anna voin sulaa.
- Nostele al denteksi (eli selkeä purutuntuma)keittämäsi pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita.
- Tarjoile parmesaanin kanssa.
Ja ruuan päälle nauttimaan kesästä ja juuri ajetun ruohon tuoksusta.
de ceccoa löytyy stockalta. peperoncinia kaipailen itekin...
VastaaPoistaTäytyykin laittaa joku isolla kirkolla asuva käymään stockalla ja toimittamaan meille. Kiitos vinkistä!
VastaaPoista