Translate

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

UppomunaParasta munaa mitä olen suuhuni laittanut! Näillä sanoilla vaimoni kehui uppomunaa jota kokeilin ensimmäisen kerran eläissäni. Ja täytyy myöntää, että samoilla linjoilla joutuu itsekin olemaan.
Ja hei, unohtakaa ne tv -kokkien ohjeet viinietikan käytöstä ja pyörteen tekemisestä. Heston Blumenthal, tuo kokkien Willy Wonka tietää paremmin.
Ohje on Hestonin How to cook like Heston -ohjelmasta ja vapaasti allekirjoittaneen suomentama. Ja pitihän sitä vähän soveltaa, laitoin ohjeeseen mukaan mitä tein eri tavalla.
Sanoinko jo, että hyvää oli? Ei se mitään, sanon silti. Hyvää oli.

Ohje neljälle

Ainekset
Suolaa 2 tl
4 isoa kananmunaa
Suolaa ja mustapippuria

Lisäksi tarvitset:
Ison kattilan
Reikäkauhan
Ajastimen
Lämpömittarin

- Täytä kattila vedellä (noin 15-20 cm vettä) ja lisää suola.
- Laita kattilan pohjalle syvä lautanen oikeinpäin (ohjeessa matala lautanen väärinpäin, mutta ei toiminut).
- Kuumenna vesi 80ºC:een (käytä lämpömittaria). Veden tulisi olla tuon lämpöistä koko prosessin ajan.
- Riko munat yksitellen astiaan (tai suoraan reikäkauhaan) ja valuta hetki niin, että ylimääräinen ja vetinen osa valkuaisesta valuu pois (ohjeessa oli 1-2 minuuttia, mutta pidin itse vain hetken).
- Aseta muna reikäkauhasta veteen niin, että valkuainen pysyy keltuaisen ympärillä. Ai miten? Tuurilla ja rauhallisella ranneliikkeellä.
- Keittele munat yksi kerrallaan. Muuten valkuaiset ottavat ns. yhteen.
- Tasan neljän minuutin jälkeen ota muna pois vedestä reikäkauhalla. Ohjeessa sanottiin, että valuta talouspaperin päällä, mutta meillä muna tarttui liikaa siihen kiinni joten tein niin, että pidin munaa hetken reikäkauhassa jonka asetin paperin päälle.
- Liu'uta muna varovasti leivän päälle ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Viillä veitsellä keltuaista niin, että saat sen valumaan. Miksikö? Ei hajuakaan, mutta niin ne aina telkkarissa tekee.


Sanoinko muuten, että oli hyvää? Valkuainen oli silkkisen pehmeä, keltuainen valuva ja maku täydellinen. Ehdottomasti jatkoon tämä ruoka. Yksinkertaista, hyvää ja halpaa. Mitä sitä muuta voisi ruualta toivoa?

2 kommenttia:

  1. Heston on kyllä hyvä naama! ja sen ressut toimii aina!

    VastaaPoista
  2. Kyllä! Ja hei, onnea sulle vuoden ikäisestä blokista! Loistavia kuvia, huippuruokia ja hyvä bookie!

    VastaaPoista