Translate

lauantai 11. toukokuuta 2013

Poron ulkofilee

Operaatio "pakastimen penkominen" käynnissä. Sen ansiosta löytyi lappalaista lohturuokaa, poronlihaa.
Uunijuureksia, laadukasta lihaa ja lasi punaviiniä. Ei pöllömpää.
Uunijuureksia on tullut jostain syystä harrastettua aika usein tänä talvena. Ja miksipä ei; helppoa, edullista ja hyvää.
Kastiketta ei tällä kertaa tehty, mutta ei sitä kyllä kaivannutkaan. Puolukkasurvos sopi myös poronlihan kanssa täydellisesti yhteen.


Ohje on äärimmäisen helppo.

- Ota liha ajoissa huoneenlämpöön (parikin tuntia ennen paistamista). Putsaa liha kalvoista.

- Laita uunivuokaan esim. porkkanaa, perunaa ja punasipulia. Mausta timjamilla, mintulla, suolalla ja pippurilla. Laita muutama voinokare sinne tänne ja valuta päälle siirappia.
Paista 200-250 -asteisessa uunissa keskitasolla kunnes juurekset ovat vielä aavistuksen napakoita, mutta kuitenkin kypsiä. Ota lopuksi grillivastuksen avulla paahtopinta juureksiin jos uunissasi on grillitoiminto.

- Paista ulkofilee kokonaisena pannulla kuohuvassa voissa. Eli ensin pannu kunnolla kuumaksi ja öljyä pannulle. Nopea paisto molemmin puolin, lämpöä alemmas ja reilusti voita pannulle. Voit tässä vaiheessa lisätä myös esim. muutaman oksan tuoretta timjamia ja pari valkosipulin kynttä pannulle.
"Pumppaa" voita lihan päälle ja kääntele filettä aika ajoin ettei pinta pala. Luota lihalämpömittariin ja ota liha pois pannulta kun se on 54 -asteista. Tällöin liha jää sisältä punertavaksi. Lihan sisälämpö kohoaa pari astetta lepäämisen aikana joten loppulämpö on noin 56 -astetta. Jos haluat läpikypsää niin nosta lämpö yli kuuteenkymmeneen.

- Anna lihan levähtää rauhassa ja leikkaa se sitten syitä vasten viipaleiksi. Mausta pinta mustapippurilla ja hyvälaatuisella suolalla.

- Tarjoile liha uunijuuresten ja puolukkasurvoksen kanssa.

3 kommenttia:

  1. Kyllä näyttää herkulliselle tuo annos!

    Jos onnistutaan tyhjentämään autotalli ennen syksyä ja mahdutettua sinne arkkupakastin, niin sitten on kyllä pakko yrittää kysellä jos jostain saatais meillekin vaikka puolikas poron vasa. Teillä tuntuu olevan todellinen aarrearkku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Ja helppo kuin mikä! Ehkä vähän "talvinen" annos mutta hyvää se oli.
      Meillä on arkkupakastin ja se on kyllä ihan älyttömän kätevä. Me ostellaan naudanlihat (ja poro) isoina satseina joten pakastimesta on tosiaan hyvä kaivaa aina syötävää, kunhan vaan muistaa ottaa ajoissa sulamaan :)
      Poron (meillä vasaa) hommaamista suosittelen lämpimästi. Siitä saa kyllä aivan loistavia ruokia. Itse olen haaveillut vähän kalkkunan ja hanhenlihasta :)

      Poista